Nasze zdrowie. Dobre rady lekarza

Jak żyć zdrowo?

Zdrowie jest bez wątpienia najcenniejszą rzeczą dla człowieka. Jak żyć dłużej i zdrowiej? Takie rady są potrzebne każdemu człowiekowi.

Postęp cywilizacyjny, lepsze warunki bytowe oraz rozwój lecznictwa wpłynęły na wydłużenie czasu życia. Wydłużenie życia w dużej mierze zależy od nas samych. Wiadomo że część naszego zdrowia otrzymaliśmy wraz z genomem od rodziców, a o drugą część musimy zadbać sami. Aby żyć długo i zdrowo, trzeba w siebie zainwestować. Tak mało wiemy o swoim organizmie. Niewiele też inwestujemy w nasze zdrowie, niekiedy z powodu niechęci, a niekiedy z braku wiedzy o prawidłowym zachowaniu zdrowotnym.

Dopiero kiedy człowiek cierpi, idzie do lekarza i oczekuje, że oddali on od niego cierpienie doraźnie go nękające, pomoże usunąć dolegliwości, a także powie, jak uniknąć ich w przyszłości. Aby nie dopuścić do niedomagania, potrzebna jest wiedza o zachowaniu zdrowotnym. Wiedzę i radę powinien do umysłu i serca pacjenta przemycić lekarz.

Każdy człowiek w wielu sytuacjach życiowych powinien być dla siebie doradcą i lekarzem. Zapoznanie się z wiedzą zawarta w tym opracowaniu, pomoże uniknąć zachorowania i przyczyni się do szybszego wyleczenia i zmniejszenia cierpienia w chorobie.

Mam nadzieję, że zawarte w tym poradniku wiadomości skłonią czytelników do przestrzegania w życiu codziennym rad i zaleceń w profilaktyce i chorobie.

Informacje dodatkowe o Nasze zdrowie. Dobre rady lekarza:

Wydawnictwo: Bellona