Nasze słoneczne lato

Lauren, Isla, Jade i Archer poznają się pierwszego dnia letniego obozu. Mają bardzo różne osobowości i jedynym, co początkowo wydaje się je łączyć, jest bycie współlokatorkami w domku letniskowym. Wychowana z domu dziecka Lauren pragnie jednak zbliżyć do siebie nowe koleżanki, ponieważ marzy o posiadaniu przyjaciółek. Ma więc nadzieję, że wspólne zwycięstwo w drużynowym konkursie scementuje ich rodzącą się przyjaźń na zawsze. Czy Świetlikom uda się pokonać pozostałe drużyny, w tym tę dowodzoną przez złośliwą siostrę Archer? I czy pierwsza miłość Isli oraz sekrety Jude i Lauren nie zniweczą ich szans? Ta ciepła opowieść o pokazuje jak ważną rolę w życiu odgrywa przyjaźń. Idealna książka na lato!

Informacje dodatkowe o Nasze słoneczne lato:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2021-06-16
Kategoria: Dla młodzieży

Tagi: bóg

Kup książkę Nasze słoneczne lato

Nasze słoneczne lato - opinie o książce

„Poprzez słowa i działania okazujesz ludziom, co jesteś w stanie zaakceptować (…) Zastanawiaj się i nie działaj pochopnie”.

Mam 13 lat i dotychczas nie spotkałam prawdziwej przyjaciółki oraz nie posmakowałam opisanej w książce przyjaźni. Wierzę natomiast, że można ją spotkać na każdym etapie życia, dlatego wszystko przede mną…

Cztery dziewczynki, Lauren, Isla, Jade i Archer spotykają się na obozie Blueberry Pine. Łączy je zamieszkanie w „Chatce Świetlika” oraz fakt, że każda z nich skrywa tajemnicę.

Mam wrażenie, że to za sprawą Lauren, sieroty, bohaterki zbliżyły się do siebie. Dziewczynka znalazła się na obozie dzięki wygraniu konkursu. Nie mogła się doczekać wyjazdu i chciała, aby były to jej najwspanialsze wakacje, bo wiedziała, że drugi raz się nie powtórzą. Robiła więc wszystko, aby tak się stało.

Isla ma wymagających rodziców, którzy zabraniają jej wielu rzeczy, a do tego choruje na astmę i wszystkiego się boi.

Jade, w wypadku samochodowym, straciła najlepszą przyjaciółkę. Czuje się winna i dlatego jest smutna.

Archer to buntowniczka. Na obóz przyjechała razem ze starszą siostrą, która dokucza jej na każdym kroku i rozsiewa plotki.

Organizatorzy obozu zapewnili uczestnikom wiele atrakcji. Oprócz zajęć dodatkowych zorganizowali oni konkurs. Nagrodą za zdobycie największej liczby punktów było zostanie „twarzą obozu”. Czy Świetlikom uda się wygrać z drużyną Drozdów? Czy skrywane tajemnice wyjdą na jaw? Przekonacie się czytając książkę.

Przyjaźń opisana w tej książce wydaje się nierealna, ale należy mieć nadzieję, że możliwa.

Spodobało mi się to, jak dziewczynki stawały za sobą murem i wspierały się na każdym kroku. Nie pozwalały, aby którejś stała się krzywda. Z tej książki młodzież może poznać co to przyjaźń, wsparcie, miłość, nadzieja oraz przekonać się, że z każdej sytuacji, nawet najtrudniejszej, jest wyjście.

Bardzo polecam.

Aż prosi się, aby powstały kolejne książki z tej serii. Ciekawe jak potoczyłyby się w nich dalsze losy dziewczyn.

Trzy panny młode
Cynthia Ellingsen0
Okładka ksiązki - Trzy panny młode

Ta książka to prawdziwa gratka dla fanów Emily Giffin i Jennifer Weiner. Ciepła opowieść o trzech kobietach: babce, matce i córce, które...

Kyle
T.M. Piro