Kiedy Maeve Chambers, samotniczka bez specjalnych widoków na życie towarzyskie, dostaje zadanie posprzątania starej szkolnej szafy - nie wie, że jej życie się zmieni. Przypadkiem trafia na zakurzoną paczkę kart tarota i...natychmiast staje się najbardziej rozchwytywaną wróżbitką w katolickiej szkole św. Bernadetty.
Wszystko idzie dobrze, dopóki jej była najlepsza przyjaciółka, Lily, nie wyciąga karty o nazwie Gospodyni, której Maeve nigdy wcześniej nie widziała. Sesja przeradza się w kłótnię, a następnego dnia Lily znika bez śladu.
Czy Maeve wraz z nowymi przyjaciółmi, Fioną i Roe, zdołają odnaleźć Lily? Czy sekretne dary, które otrzymali, wystarczą, by sprowadzić dziewczynę z powrotem, zanim zniknie na dobre?
Skrząca się dowcipem, trzymająca w napięciu i przyprawiona mistycyzmem powieść o tym, że czasem, warto uwierzyć w coś pozornie niemożliwego.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2024-10-16
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: All Our Hidden Gifts
"Nasze sekretne dary" to ciekawa historia inspirowana folklorem irlandzkim i magią.
Uwielbiam folklor irlandzki i mitologię. Dlatego bardzo podobało mi się, że zostały one tutaj wykorzystane. Do tego to książka pełna tarota i magii.
Książka jest inna niż wydaje się na pierwszy rzut oka. Początek jest dosyć zwyczajny. Opowiada o dziewczynie z problemami, bez przyjaźni. Jej była przyjaciółka znika w tajemniczych okolicznościach i zaczyna pojawiać się coraz więcej zagadek i niewiadomych. Do tego całe miasto zaczyna być dziwne. Pojawiają się niepokoje społeczne i dyskryminacja, ataki na ludzi i miejsca "niemoralne", pogoda zaczyna szaleć. Nikt nie rozumie co się dzieje.
Maeve jest świadoma tych dziwnych zdarzeń wokół siebie jak i w całym mieście. Zaczyna rozumieć, że magia istnieje. A ona umie nią władać. Do tego pojawia się drugi gracz - drugi wrażliwiec jak ona. Czyli osoba, która ma predyspozycje do magii. Tylko w przeciwieństwie do niej on jest zły i wykorzystuje tą niestabilność aby zyskać władzę i podburzać innych.
Jest tutaj wiele na temat społeczności i ruchów LBGT, jak koncert charytatywny. Niektórzy bohaterowie są homoseksualni albo bi, próbują znaleźć akceptację czy zrozumieć siebie. Książka jest zdominowana przez te problemy. Muszę przyznać, że trochę mnie to nudziło bo spodziewałam się więcej akcji i mitologii czy folkloru niż takich problemów tożsamościowych i egzystencjonalnych. Uważam to za ważną tematykę i oczywiście dobrze, że została poruszona, jednak to nie moja tematyka.
Ale nie tylko bo przeczytamy tutaj również o religii w Irlandii, o ostatnich ważnych wydarzeniach w kraju.
Tytuł ten czyta się bardzo szybko. Jest nieoczywisty i zaskakujący. Dobrze spędziłam z nim czas. Postać Gospodyni mnie zaintrygowała i jestem ciekawa dalszego ciągu tej historii.
Przeczytane:2024-11-21, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, przeczytane 2024,
"Przyznam, że sięgając po tę książkę spodziewałam się czegoś - po pierwsze innego, a po drugie lepszego - zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że autorka nie jest debiutantką - ma bowiem na swym koncie kilka wydanych książek, które zebrały pozytywne opinie czytelników. Dla mnie jednak lektura ,,Naszych sekretnych darów" okazała się rozczarowująca i była zwyczajnie męcząca. A szkoda..."
Pełna recenzja - https://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-nasze-sekretne-dary-caroline-odonoghue/