Najstarsze pamiętniki Żydów krakowskich

Zwój pana Meira to historia uprowadzenia piętnastoletniego żydowskiego chłopca. Wędrujący z Moraw do Krakowa Meir ben Jechiel został porwany przez polskiego szlachcica. Wspomnienia z okresu niewoli pełne są niedomówień i zagadek, których rozwikłanie wymagało niemal detektywistycznych poszukiwań. Dają przy tym ciekawy wgląd w sferę współżycia ludności żydowskiej z nieżydowską na początku XVII wieku.

Autorem Zwoju nienawiści jest Jom Tow Lipmann Heller, jeden z najważniejszych rabinów Europy Środkowo-Wschodniej w czasach wojny trzydziestoletniej i powstania Chmielnickiego. Zwój opowiada, jak wskutek intrygi trafił do więzienia i jakie koleje przeszedł później aż do objęcia rabinatu krakowskiego. W swoim autobiograficznym tekście Heller ukazuje realia epoki z perspektywy członka tradycyjnej elity żydowskiej.

Trzeci tom serii Żydzi. Polska. Autobiografia prezentuje najstarsze teksty wspomnieniowe Żydów związanych z Krakowem. Są to zarazem najstarsze zabytki pamiętnikarstwa żydowskiego z okresu I Rzeczypospolitej. Mają one szczególną wartość literacką oraz jako źródło historyczne.

W serii ukazały się:

Moje wspomnienia, TOM I, Jacheskiel Kotik

Moje wspomnienia, TOM II, Jacheskiel Kotik

Obrazki z moich lat chłopięcych, Ludwig Kalisch

Najstarsze pamiętniki Żydów krakowskich. Zwój pana Meira. Zwój nienawiści, Meir ben Jechiel Kadosz z Brodu, Jom Tow Lipmann Heller

Informacje dodatkowe o Najstarsze pamiętniki Żydów krakowskich:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2020-02-21
Kategoria: Inne
ISBN: 9788301208509
Tytuł oryginału: Sefer megilat rabbi Meir , Megilat ejwa

Tagi: bóg Związane z mniejszościami i grupami etnicznymi

Kup książkę Najstarsze pamiętniki Żydów krakowskich

Baśka. Łobuzerka