Zmęczony rozrywkowym życiem podstarzały literat czuje się coraz bardziej wyobcowany. Potrafi jednak genialnie pisać, o ile uda mu się utrzymać w trzeźwości. Jego kolegą jest młody, przystojny poeta, który emanuje takim ciepłem, że mógłby ożywić nawet kamień. Kocha cały świat. Obydwaj wpadają przypadkiem na podobny, rewelacyjny pomysł napisania książki, która będzie najlepsza i znajdzie się na czele list bestsellerów w najróżniejszych kategoriach – jako kryminał, poradnik dla odchudzających się, książka popularnonaukowa i psychologiczna, książka kucharska itd. Wszystko w jednym! Sukces zapewni autorowi fortunę i nieśmiertelność. Jednak tylko temu, który będzie pierwszy. Który wcześniej poczuje wenę? Któremu uda się usidlić gwiazdę wydawnictwa, młodą i piękną Astrę? Kto wygra, a kto będzie musiał odejść?
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2016-01-13
Historia pisarza, który popadł w nałóg picia alkoholu, przestał pisać, a jego występy sceniczne są upokarzające. Nagle poprzez pomysł na najlepszą książkę na świecie jego życie się zmienia jak za omocą czarodziejskiej różczki. Przewartościowuje życie, przestaje pić, zaczyna lojalnie pracowąć, dbać o siebie. Pokazuje się jako człowiek z pasją. Świetna i barwna postać jego wydawczyni dodaje uroku powieści. Pojawia się jednak wątek kryminalny żli chca mu odebrać jego pomysł i pracę. Książkę czyt asię szybko i przyjemnie. Zakończenie nieco tendencyjne.
Przeczytane:2017-07-10, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2017, Mam,