Nadzieje i rozczarowania Polityka Wielkiej Brytanii wobec Polski 1956-1970

Dr Jacek Tebinka - adiunkt w Zakładzie Historii Najnowszej i Myśli Politycznej XIX i XX wieku Instytutu Politologii na Uniwersytecie Gdańskim. Ukończył studia historyczne w 1988 r. i politologiczne w 1990 r. Autor monografii Polityka brytyjska wobec problemu granicy polsko-ra-. dzieckiej 1939-1945, Warszawa 1998 (Nagroda Ministra Edukacji Narodowej 1999 oraz Nagroda Porozumienia Wydawców Książki Historycznej KLIO 1999). Wspólnie z Markiem K. Kamińskim wydał zbiór dokumentów Na najwyższym szczeblu. Spotkania premierów Rzeczypospolitej Polskiej i Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej, Warszawa 1999, a z Bogusławem Gogolem wspomnienia Leona Kozłowskiego, Moje przeżycia w więzieniu sowieckim i na wolności w czasie wojny w Rosji Sowieckiej, Warszawa 2001. Spośród wielu artykułów i recenzji w czasopismach naukowych, które opublikował warto wymienić: Służby specjalne Wielkiej Brytanii i Polski w XX wieku. Problem współpracy i rywalizacji, w: Czas XX wieku - nie tylko w polskiej perspektywie, pod red. R. Wapińskiego, Gdańsk 2000; Śmierć generała Władysława Sikorskiego w świetle nowych dokumentów brytyjskich, ?Dzieje Najnowsze" 2001, nr 3 oraz Brytyjska propaganda wobec Polski 1947-1956, w: Media w PRL. PRL w mediach, Gdańsk 2004. Przedmiotem jego zainteresowań są stosunki brytyjsko-polskie w XX wieku, rola służb specjalnych w dyplomacji oraz historia zimnej wojny.

Informacje dodatkowe o Nadzieje i rozczarowania Polityka Wielkiej Brytanii wobec Polski 1956-1970:

Wydawnictwo: NERITON
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Nadzieje i rozczarowania Polityka Wielkiej Brytanii wobec Polski 1956-1970

Nadzieje i rozczarowania Polityka Wielkiej Brytanii wobec Polski 1956-1970 - opinie o książce