Żeby odkryć, czym naprawdę jest fizyka, trzeba podjąć ryzyko, przestać się bać nawet pozornie najbardziej szalonych pomysłów. W ,,Lęku przed czarnym Wszechświatem" Stephon Alexander dowodzi, że wielkie teorie zawsze rodzą się poza głównym nurtem, a ich rodzicami są intuicja i improwizacja. Podążając właśnie tym tropem, mierzy się z największymi wyzwaniami współczesnej fizyki - od pytania, co było przed Wielkim Wybuchem, poprzez ciemną materię i energię, po rozważanie, czym jest świadomość.

Stephon Alexanderjest profesorem fizyki na Uniwersytecie Browna, uznanym saksofonistą jazzowym, a także autorem książki ,,Jazz i fizyka" (Prószyński i S-ka, 2015). Urodził się na Trynidadzie. W 2020 roku był prezesem National Society of Black Physicists.

Informacje dodatkowe o Na ścieżkach nauki. Lęk przed czarnym wszechświatem. Przyszłość fizyki oczami outsidera:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-02-06
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 9788383521916
Tytuł oryginału: Fear of a Black Universe: An Outsider's Guide to the Future of Physics

Tagi: fizyka

Kup książkę Na ścieżkach nauki. Lęk przed czarnym wszechświatem. Przyszłość fizyki oczami outsidera

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk