Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów

DEkonfliktowanie Pokusy, niebezpieczeństwa i ograniczenia tradycyjnej metody rozwiązywania sporów Wprowadzenie praktycznego modelu "projektowania" w myśleniu o konfliktach Realizacja nowoczesnej koncepcji "myślenia trójkątnego" Przesuwać ciężką piłkę po gąbczastej powierzchni można na dwa sposoby: można pchać piłkę do przodu, ale można również uginać gąbkę przed piłką, w ten sposób powodując jej ruch ku przodowi. Na tym właśnie polega potęga pomysłowości.
Edward de Bono
Gdybym musiał uwierzyć, że ludzkość wykorzystuje w pełni swój intelektualny potencjał, a mimo to nieustannie naraża świat na kolejne kryzysy, kłopoty i niebezpieczeństwa, trudno by mi było odnaleźć w sobie nadzieję. W tej książce piszę jednak o swojej nadziei, której źródłem są właśnie rozważania nad ową szczęśliwą głupotą gatunku ludzkiego.
Edward de Bono

Historia ludzkości wybrukowana jest konfliktami. Kiedy przyjrzymy się im uważniej, dostrzeżemy, że zdecydowaną większość z nich rozwiązywano nieudolnie albo też jątrząca się rana została tylko niedbale zaklejona plastrem. Przez stulecia niewiele się pod tym względem zmieniło i obecne metody rozwiązywania konfliktów, zarówno tych codziennych, jak i globalnych, nadal są dość prymitywne, kosztowne, a często wręcz niebezpieczne.

Edward de Bono dokonuje radykalnej analizy licznych "błędów i wypaczeń" w myśleniu i działaniu, które wciąż kultywujemy -- wbrew zdrowemu rozsądkowi i inteligencji. Piętnuje nasze przestarzałe, szkodliwe schematy myślowe dotyczące sporów i wykazuje zawodność zwyczajowych mechanizmów ich rozwiązywania. Ostatecznie przedstawia też najskuteczniejsze narzędzie do rozstrzygania wszelkich sporów, praktyczny model myślenia o konflikcie, czyli model projektowania.

Zasady funkcjonowania umysłu i schematy myślowe. Przyczyny powstawania różnic zdań i zatargów. Kreatywność, projekt i rola trzeciej strony w sporze. Szczegółowa analiza metody trwałego rozwiązywania konfliktów.

Informacje dodatkowe o Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów :

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2010-08-13
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788324620982

Kup książkę Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów

Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów - opinie o książce

Wodna logika. Wypłyń na szerokie wody kreatywności
Edward de Bono0
Okładka ksiązki - Wodna logika. Wypłyń na szerokie wody kreatywności

Zawiera przedmowy autorstwa laureatów Nagrody Nobla: Sheldona Lee Glashowa z Uniwersytetu Harvarda, Briana Josephsona z Uniwersytetu w Cambridge oraz...

Sześć ram myślowych
Edward de Bono0
Okładka ksiązki - Sześć ram myślowych

Ramy myślowe otwierające umysł Zakładanie filtrów percepcyjnych Nauka skutecznej interpretacji danych Pełna kontrola nad głodnym wiedzy umysłem Edward...

Kyle
T.M. Piro