MUZYKOTERAPIA W REHABILITACJI I PROFILAKTYCE

Aldona Gąsienica-Szostak jest muzykologiem rytmikiem. Zajmuje się zajęciową terapią muzyczną na oddziałach: okulistyki i ortopedii Kliniki Ortopedii i Rehabilitacji Collegium Medicum Uniwersytetu Jagielońskiego w Zakopanem. O książce:Autorka przedstawia rolę terapii muzycznej w rehabilitacji ogólnej, jako uzupełnienie kompleksowego usprawniania dzieci i młodzieży niepełnosprawnej, np. z wadami wzroku i niesprawnym narządem ruchu, po operacjach ortopedycznych. Książka zawiera nowatorską propozycję autorki kompleksowej rehabilitacji, w której m.in. lekarz, rehabilitant, psycholog i muzykoterapeuta integrują swoje działania w ramach specjalistycznego leczenia dzieci kalekich.Na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji podczas zajęć z dziećmi autorka proponuje kilkadziesiąt różnych ćwiczeń ruchowych, wykonywanych z udziałem muzyki i rekwizytów, np. obręczy, wstążek. Ćwiczenia te nie tylko usprawniają fizycznie, ale także pomagają przełamać opory psychiczne, motywując niesprawne dzieci do czynnego uczestnictwa w zajęciach oraz uczą pracy w grupie. Uzupełnieniem książki jest bogaty materiał ilustracyjny. Publikacja jest przeznaczona dla:lekarzy rehabilitantów instruktorów rytmiki absolwentów pedagogiki specjalnej studentów muzykoterapii

Informacje dodatkowe o MUZYKOTERAPIA W REHABILITACJI I PROFILAKTYCE:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL