Muminek i pieśń oceanu

To był idealny dzień na jakąś wspaniałą przygodę. Ale na jaką? Muminek i jego przyjaciele słyszeli o legendzie oceanu - pieśni, którą usłyszeć może tylko ten, kto muszlę znajdzie. Włóczykij zabiera więc Muminka i Pannę Migotkę na Wyspę Hatifnatów, by mogli znaleźć skarb.

Niestety przyjaciele muszą wrócić, aby uniknąć burzy! Czy znajdą pieśń oceanu, o której mówią legendy, i wrócą bezpiecznie do domu?

Rodzina muminków i ich przyjaciele, tacy jak Włóczykij, Ryjek, Paszczak czy Mała Mi, to zachwycający bohaterowie, których stworzyła jedna z najbardziej znanych pisarek dla dzieci - Tove Jansson. Autorka serii wielu pełnych humoru i magii opowieści oczarowuje dzieci i dorosłych od wielu lat.

Niniejsza książeczka na podstawie oryginalnych opowiadań Tove Jansson została przystosowana dla najmłodszych czytelników - proste teksty i towarzyszące im kolorowe piękne ilustracje powodują, że ta pełna ciepła historia nabiera jeszcze więcej blasku!

Informacje dodatkowe o Muminek i pieśń oceanu:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2018-03-12

Kup książkę Muminek i pieśń oceanu

Muminek i pieśń oceanu - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-03-10,

MORSKA PRZYGODA Z MUMINKAMI

„Muminki” to jeden z najważniejszych tytułów mojego dzieciństwa – i nie tylko. Tytuł, do którego (czy to w formie książkowej, czy też animowanej) wciąż chętnie wracam, mimo iż dawno powinienem był wyrosnąć z takich rzeczy. Ale czy rzeczywiście powinienem? Klasyka taka, jak historie o białych, pulchnych trollach, jest nie tylko ponadczasowa, ale i znajduje się ponad wszelkimi wiekowymi podziałami. Niniejsza książeczka jest co prawda przeznaczona głównie dla najmłodszych, jednak i w starszych, którzy zasiądą do wspólnej lektury ze swoimi pociechami, trąci niejedną sentymentalną strunę.

Co tym razem czeka na Muminka i jego przyjaciół? Jak wiadomo nasi bohaterowie uwielbiają przygody, a ten dzień jest idealny na jedną z nich. Dlatego też nasz sympatyczny troll, z pomocą Włóczykija i w towarzystwie panny Migotki postanawia wybrać się na wsypę Hatifnatów by znaleźć znajdującą się tam muszlę. Po co mu ten osobliwy skarb? Według legend tylko ten, kto ją znajdzie, usłyszy pieśń oceanu, a Muminek chce ją usłyszeć. Niestety przygoda zmienia się w niebezpieczną misję, kiedy okazuje się, że nadciąga burza. Czy bohaterom uda się bezpiecznie wrócić do domu i czy mają szansę usłyszeć pieśń?

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/04/muminek-i-piesn-oceanu.html

Avatar użytkownika - martucha180
martucha180
Przeczytane:2024-10-11, Ocena: 5, Przeczytałam, Moje książki 2024,
Muminki. Tatuś muminka i szpiedzy
Tove Jansson0
Okładka ksiązki - Muminki. Tatuś muminka i szpiedzy

Kolejny tom humorystycznych, ale i zmuszających do myślenia opowieści o Muminkach, autorstwa pisarki światowej sławy - Tove Jansson. Album zawiera dwie...

Muminki. Księga pierwsza
Tove Jansson0
Okładka ksiązki - Muminki. Księga pierwsza

W pierwszym tomie "Muminków" zgromadziliśmy pięć książek z niezapomnianego cyklu autorstwa Tove Jansson: "Małe trolle i duża powódź", "Kometa nad Doliną...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;