Osiągnięcia technologiczne ostatnich lat w zakresie Internetu oraz intranetu, a także w zakresie rozbudowywania możliwości programów biurowych doprowadziły do tego, że dzisiaj przy odrobinie dobrych chęci praktycznie w każdym biurze możliwe jest zastosowanie zasad pracy grupowej wykonywanej w sposób elektroniczny.
Ten podręcznik podejmuje temat pracy grupowej, wspomaganej programami należącymi do pakietu biurowego Office 2000 -- Word, Excel, Power Point, Outlook. Podręcznik przeznaczony jest dla średniozaawansowanych użytkowników wyżej wymienionych programów, którzy chcieliby usprawnić sobie lub innym pracę.
Głównymi tematami tej książki są: wymiana dokumentów za pomocą sieci lokalnej; udostępnianie dokumentów innym użytkownikom, sposoby recenzji oraz przeglądania propozycji zmian; ochrona danych; wykorzystanie intranetu do sprawnej wymiany informacji; tworzenie stron internetowych za pomocą programów Office 2000; tworzenie interaktywnych stron internetowych; korzystanie z serwera intranetowego; prowadzenie dyskusji online nad dokumentami pakietu Office 2000; otrzymywanie pocztą elektroniczną powiadomień o zmianach w dokumentach umieszczonych na serwerze; współpraca "na żywo" za pomocą programu NetMeeting w programach Office 2000; prowadzenie prezentacji multimedialnych przez Internet (intranet) w programie Power Point. W podręczniku zamieszczono także szczegółowe przykłady z zakresu omawianych tematów (wraz z plikami na dyskietce).
Ostatni rozdział przeznaczony jest dla administratorów sieci i jest wskazówką, w jaki sposób przygotować system, aby możliwe było zastosowanie opisywanych w podręczniku zagadnień.
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2000-11-07