Mrok jest miejscem

Podróż w głąb świata mrocznych fantazji

Dziewczynka z przemocowej rodziny spotyka w lesie dzikiego chłopca, który zwiastuje nadchodzącą tragedię. Fascynująca deformacja ciała Nila czyni z niego lokalną atrakcję i wzbudza zawiść młodszego brata. Popadający w szaleństwo ojciec przynosi do domu szkielet i traktuje go jak swoją córkę.

Bohaterami ośmiu historii Ariadny Castellarnau są rodzice i ich dzieci uwikłani w destrukcyjne relacje, poruszający się po niepewnym gruncie zniekształconych światów. Autorka konfrontuje ich z tym, co niezwykłe, by odkryli niepokojące i wstydliwe pragnienia, dręczące lęki oraz kierujące nimi fantazje.

Zbiór opowiadań Mrok jest miejscem przenosi nas do rzeczywistości zawieszonych między dobrem a złem. W tym pękniętym lustrze możemy dostrzec złowrogie oblicza ludzkiej natury.

Ariadna Castellarnau zaprasza do świata ciemności, pełnego szram i pęknięć, przez które mimo wszystko wydobywa się blask. To dobry omen czy zły znak? Odpowiedzi można szukać w doskonałych opowiadaniach, gdzie granica między rzeczywistością a królestwem cieni staje się coraz cieńsza.

Aleksandra Zielińska, pisarka

Opowiadania Ariadny Castellarnau, eleganckie i okrutne, pełne nieubłaganej melancholii, tworzą swój własny tajemniczy i niezwykle piękny świat.

Mariana Enríquez, autorka Niebezpieczeństw palenia w łóżku oraz Naszej części nocy

Ariadna Castellarnau ukończyła filologię hiszpańską oraz teorię literatury i komparatystykę na Uniwersytecie Barcelońskim. W latach 2009-2016 mieszkała w Buenos Aires, gdzie pracowała jako dziennikarka. Jej opowiadania znalazły się w antologiach Panorama Interzona i Extrema Ficción, a debiutancka powieść Quema została wyróżniona Premio Internacional Las Américas dla najlepszej powieści latynoamerykańskiej 2015 roku. Mrok jest miejscem został uhonorowany nagrodą Grand Prix de l'Imaginaire.

Informacje dodatkowe o Mrok jest miejscem:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2024-11-12
Tytuł oryginału: La oscuridad es un lugar

Tagi: Współczesna proza literacka opowiadania Proza w przekładzie

Kup książkę Mrok jest miejscem

Opinie o książce - Mrok jest miejscem

„Mrok jest miejscem” autorstwa Ariadna Casrellarnau jest zbiorem ośmiu opowiadań, każde z nich jest krótkie, ale niezwykle poruszające, chwytające za serce i zapadające w pamięć. Autorka zabiera nas w głąb ludzkiej duszy, w której kryje się mrok, który często przez ludzi jest skrywany, niemniej jednak niejednokrotnie zdarza się, że zostaje on dopuszczony do głosu przez nasze wewnętrzne ja i pozwalamy mu na działanie.Historie przedstawione w książce to osiem, pozornie niezależnych historii, które jednak łączy to, że w każdej z nich nie brakuje tej mrocznej, bolesnej i trudnej strony życia. Poznajemy bohaterów, którzy mierzą się ze złem w najgorszym jego wydaniu, bo tym, które dotyczy małych, niewinnych i często bezbronnych istnień, jakimi są dzieci. Każda historia przedstawia zło w innym wydaniu, niemniej jednak w każdym z tych opowiadań główną rolę odgrywają dzieci, a mnie takie historie chwytają za serce ze zdwojoną siłą. Jestem mamą, a dzieci są dla mnie najcenniejszym skarbem, dla których jestem w stanie zrobić wszystko, do utraty tchu będę ich bronić, jeśli tylko będę mogła przed każdym złem tego świata! Dlatego też krzywda, która wyrządzana jest dzieciom, boli mnie podwójnie.Książka nie jest łatwa, z ogromną dawką emocji i niezrozumienia, ale przeczytałam niezwykle szybko, bo historie, mimo iż krótkie to intrygujące.Lektura, która zdecydowanie daje czytelnikowi do myślenia, skłania do refleksji i zmusza człowieka
Avatar użytkownika - mag-tur
mag-tur
Przeczytane:2024-12-13, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Kolejna książka „Serii z Żurawiem”, którą miałam okazję czytać w ostatnim czasie nosi tytuł „Mrok jest miejscem”. Pozycja ta jest zbiorem ośmiu opowiadań i stanowi debiut literacki Ariadny Casteellarnau. Chociaż pozycja zamyka się w około 160 stronach i w normalnych okolicznościach stanowiłaby lekturę na jeden wieczór to przez te mroczne opowiadania musiałam ją podzielić na dziesięć czytelniczych etapów. Niestety dwa pierwsze opowiadania poruszyły mną najbardziej i nie byłam w stanie przeczytać ich w całości podczas jednego czytania.   Z tytułu czytelnik może wywnioskować, że mrok będzie odgrywał istotną rolę. Każde opowiadanie jest nim przesączone. Jedne w mniejszym a drugie w większym stopniu. Mrok to nie tylko ciemność nocy, mrok to także uczucie które spowija bohaterów. Wysącza się z nich niczym smoła jak u jednej z bohaterek, która tak go charakteryzuje: „Zamykam oczy, a zanurzając się w mroku mojego wnętrza, skupiam uwagę na czymś, co rodzi się w najgłębszej części mojej istoty”, lub powoli przybywa niesione z wiatrem niczym babie lato i te nitki oplatają ich jak kokon. Każde z opowiadań jest tragiczne. Niektóre z nich posiadają w sobie pierwiastek fantastyczny ale łączy ich jedno – dziecko. W każdym z nich odnajdujemy dziecko, które w jakiś sposób cierpi. Jedne są młodsze, drugie nieco starsze a opowiadanie „Najlepszym ze wszystkich naszych córek i synów” jest już
Avatar użytkownika - julitalatka
julitalatka
Przeczytane:2024-12-15,

„Mrok jest miejscem” to zbiór ośmiu krótkich, aczkolwiek przejmujących opowiadań autorstwa Ariadny Castellarnau uhonorowanych  nagrodą Grand Prix de I’Imaginaire.

To zaproszenie do świata mroku, ciemności, bólu, gdzie można zatracić granicę między rzeczywistością a imaginacją, dobrem a złem.

Skomplikowane relacje pomiędzy rodzicami a dziećmi stanowią oś łączącą odrębne historie, składające się na destrukcyjny obraz świata. Każde z opowiadań jest jak  rana, z której autorka zrywa strup bez znieczulenia, odkrywając przed czytelnikiem złożoność ludzkich zachowań i drugie - to gorsze - oblicze ludzkiej natury. Najbardziej przeraża odkrycie faktu, że niemal w każdej historii, zło  godzi w dzieci. To one zmagają się z problemami z którymi nie powinny się zmagać, ponoszą konsekwencje przewinień, destrukcyjnych wyborów  podejmowanych  przez dorosłych.

Krótkie opowiadania niosą ze sobą wielki ładunek emocjonalny, podczas lektury niemal czujemy jak porywa nas i ogarnia tytułowy mrok. Nie jest to komfortowa lektua nastawiona na rozrywkę, sięgając po opowiadania Castellarnau należy mieć na uwadze, że to literatura  cięższego kalibru, pozostawiająca swój ślad w czytelniku. Atmosfera niesamowitości, fantastyki, która wkrada się do rzeczywistego świata opowiadań, podkreśla poczucie zagrożenia, nieuchronnego zła, które ma się wydarzyć, ale to nie w fantastyczncyh światach należy doszukiwać się zagrożenia lecz w człowieku zmagającym się z mrokiem w sobie.

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak