Porywający i mroczny retelling ,,Frankensteina", który przyprawi cię o dreszcze.
Co to znaczy być potworem?
Elizabeth Lavenza jest skazana na marne życie. Bita i poniżana przez swoją opiekunkę, spędza dzieciństwo w skrajnej biedzie. Do dnia, w którym zostaje sprzedana rodzinie Frankensteinów.
Ma jedno zadanie - być wierną przyjaciółką Victora Frankensteina, samotnego, niestabilnego emocjonalnie chłopca. Mała Elizabeth wie, że musi zrobić wszystko, żeby zapewnić mu rozrywkę - to jej najlepsza szansa na ucieczkę od nędzy. Wszystko jednak ma swoją cenę.
Z upływem lat niebezpieczny temperament Victora coraz bardziej ją niepokoi. Gdy chłopak wyjeżdża na studia i nie daje znaku życia, Elizabeth obawia się, że nie jest już potrzebna rodzinie, i postanawia go odnaleźć. Nie wie jeszcze, że to początek mrożącej krew w żyłach podróży do odkrycia mrocznej i szokującej prawdy o jej przyjacielu.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2019-10-30
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein
To bardzo udana powieść inspirowana klasykiem science fiction "Frankenstein" autorstwa Mary Shelley. Nie spodziewałam się tak dobrze poprowadzonej fabuły i tak wyrazistej bohaterki kobiecej. Szczególnie, że akcja rozgrywa się w XIX wieku, w czasach, gdy decydujący był status społeczny, a rola kobiet sprowadzała się do pięknego dodatku podporządkowanego mężczyznom.
Główna bohaterka, Elizabeth, zostaje przygarnięta jako dziecko przez rodzinę Frankensteinów, by towarzyszyć ich synowi Victorowi. Chłopcu, którego obawiają się nawet rodzice. Z czasem jej rola bardzo się zmienia. Tylko ona ma zdolność wpływania na obłąkańcze zapędy Victora, tylko ona jest w stanie okiełznać jego porywczy charakter, uspokoić go i utrzymać na powierzchni. Gdy chłopak wyjeżdża na studia, jej listy nie wystarczają, by zapobiec szaleństwu. Do czego się posunie? Jak skończy się zabawa w stwórcę?
Elizabeth, wyrusza w podróż, by odnaleźć przyjaciela i zadbać tym samym o swą niepewną przyszłość w rodzinie Frankensteinów. Gdy wydaje się jej, że ma wszystko pod kontrolą, nagle grunt zaczyna usuwać się spod nóg. Nie jest w stanie zapobiec tragediom, które spadają na rodzinę Frankensteinów. Czy uda jej się ochronić i uratować Victora przed konsekwencjami jego czynów i przed nim samym?
To znana nam opowieść przedstawiona zupełnie inaczej. Pomysłowo i ciekawie. Klimatycznie i mrocznie. Z przyjemnością chłonęłam losy dziewczyny zdanej w życiu tylko na siebie, szukającej ciepła i bezpieczeństwa. Polecam, nie tylko młodzieży.
Ale szybka, seksowna jazda. Ta opowieść jest brawurowa, beztroska i absolutnie przerażająca. O rany, zakochałam się! Becca Fitzpatrick, autorka Szeptem ...
Mnóstwo się zmieniło odkąd Evie odeszła z Międzynarodowej Agencji Nadzoru nad Istotami Paranormalnymi ze swoim nowym chłopakiem Lendem. Wreszcie jest tak...
Przeczytane:2019-12-07, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku,
Bardzo dobra książka. Szybko się ją czytało, akcja wciągała. Jedyne co do czego mogłabym się przyczepić, to zakończenie. Dla mnie było nie do końca zakończone.