Książka ta powstała z myślą o rodzinach dzieci z mozgowym porażeniem dziecięcym, szczególnie o ich rodzicach. Wiele trudności, z którymi borykają się oni w codziennym niełatwym życiuz wynika z braku dostępu do właściwej informacji.
Z wprowadzenia Moniki Regel, pomysłodawczyni i współtwórczyni książki:
"Wiem, jak niezwykle ważny jest czas w opiece nad dzieckiem z porażeniem mozgowym. Właściwa i systematyczna rehabilitacja, opieka logopedy, psychologa i wielu innych specjalistów może poprawić j często radykalnie wpływa na zmianę stanu zdrowia dziecka. Dlatego uważam, że dostęp do informacji na temat ośrodków zdrowia, konkretnych lekarzy i specjalistów, nowych form rehabilitacji czy sprzętu rehabilitacyjnego jest podstawową potrzeba rodziców dzieci z porażeniem mózgowym. Tego typu dane znajdują się w niniejszej broszurze".
Książkę tę współtworzyli specjaliści z Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu (Warszawa).
Wydawnictwo: Via Medica
Data wydania: 2003 (data przybliżona)
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Język oryginału: Polski
Przeczytane:2019-06-08, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2019, Ulubione :),
Bardzo dużo ważnych informacji podanych w łatwy i zrozumiały sposób. Często treści o chorobie są zawiłe i podawane trudnym językiem. Ta książka pozwala je bardziej rozjaśnić.