Mózg na tak. Jak pielęgnować w dziecku odwagę, ciekawość i odporność psychiczną

Marzymy, aby nasze dzieci podchodziły do życia z otwartością i ciekawością, a jednocześnie z umiejętnością oceny ryzyka i odwagą do popełniania błędów. Jak sprawić, aby powiedziały światu ,,tak" i przyjmowały to, co życie ma im do zaoferowania?

Daniel J. Siegel i Tina Payne Bryson, autorzy bestsellerowych poradników dla rodziców (m.in. ,,Rodzicielstwo bez awantur" i ,,Potęga obecności") przekazują rodzicom zestaw umiejętności, scenariuszy, pomysłów i działań, które mają wprowadzić dzieci w każdym wieku w niezwykle korzystny stan ,,tak". Pokazują, jak wzmacniać u dzieci pozytywne nastawienie, wytyczać jasne granice, a jednocześnie zapewnić mu nieustający dopływ empatii, miłości i wsparcia.

,,Mózg na tak" to między innymi:

- strategie radzenia sobie z trudnymi zachowaniami i emocjami dziecka

- sposoby na rozwijanie potencjału rozwojowego

- narzędzia, które pozwolą rozpalić wewnętrzną iskrę twojego dziecka

Dzięki inspirującym anegdotom oraz zabawnym i pomocnym ilustracjom ,,Mózg na tak" zapewni waszemu dziecku życie bogate w udane relacje, znaczące interakcje ze światem i emocjonalny spokój.

Ta wyjątkowa i ekscytująca książka pokazuje nam, jak pomóc dzieciom radzić sobie ze wszystkimi wyzwaniami i rozwijać się we współczesnym świecie. Łączy badania z zakresu rozwoju społecznego, psychologii klinicznej i neuronauki, tworząc prawdziwą skarbnicę wskazówek i technik rodzicielskich.

Carol Dweck, psycholożka, autorka ,,Nowej psychologii sukcesu"

Każdy rodzic chce wychować silne, odporne i opiekuńcze dziecko. Tyle że nie wiemy dokładnie, jak to zrobić: otwieramy usta i powtarzamy refren naszych rodziców: ,,Nie... nie... nie". W swojej książce Dan Siegel i Tina Payne Bryson uczą nas, jak pielęgnować chłonny, ciekawski mózg naszych dzieci. Nigdy nie czytałem lepszego, jaśniejszego wyjaśnienia wpływu, jaki rodzicielstwo może mieć na mózg i osobowość dziecka.

Michael Thompson, psycholog, współautor ,,Wychowując Kaina"

Informacje dodatkowe o Mózg na tak. Jak pielęgnować w dziecku odwagę, ciekawość i odporność psychiczną:

Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2023-04-19
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: The Yes Brain. Mózg na tak. Jak kształtować w dziecku ciekawość świata, odporność psychiczną i odwagę

Tagi: Opieka nad dzieckiem i wychowanie - poradniki

Kup książkę Mózg na tak. Jak pielęgnować w dziecku odwagę, ciekawość i odporność psychiczną

Mózg na tak. Jak pielęgnować w dziecku odwagę, ciekawość i odporność psychiczną - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2024-08-01, Chcę przeczytać, 52 książki 2024, Miałam,
Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko
Tina Payne Bryson0
Okładka ksiązki - Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko

12 rewolucyjnych strategii kształtujących umysł twojego dziecka! ,,Daniel Siegel i Tina Payne Bryson stworzyli mistrzowski, przyjazny czytelnikom przewodnik...

Dziecko od A do Z
Tina Payne Bryson0
Okładka ksiązki - Dziecko od A do Z

Smoczek czy kciuk? Stałe pokarmy wcześniej czy później? Kiedy na nocnik, kiedy do własnego łóżka i kiedy wreszcie zacznie przesypiać noc?! Odwieczne...