Możesz uzdrowić swoje życie

Louise L.Hay założyła i prowadzi w Kalifornii ośrodek terapeutyczny, którego celem jest pomaganie zgłaszającym się osobom w odkryciu i wykorzystaniu pełni potencjału sił wewnętrznych, mających decydujący wpływ na zachowanie zdrowia. Źródłem wiedzy autorki są jej własne doświadczenia: uznana za nieuleczalnie chorą na raka, w okresie przygotowywania się do operacji zdołała wyleczyć się sama. Jej główne przesłanie streszcza się w zdaniu: "Jeżeli tylko jesteś gotów uruchomić siły swojego umysłu, możesz wyleczyć się niemal z każdej choroby". Książka Możesz uzdrowić swoje życie to swoisty kurs metod Louise L.Hay. Autorka krok za krokiem uczy w niej sposobów rozwią-zywania swoich lęków i napięć, trudności w stosunkach z otoczeniem, a także przeciwdziałania aktualnym i potencjalnym chorobom. Dla ułatwienia czytelnikowi codziennej pracy nad swoimi problemami Autorka proponuje korzystanie z zeszytu ćwiczeń Pokochaj siebie, ulecz swoje życie.

Informacje dodatkowe o Możesz uzdrowić swoje życie:

Wydawnictwo: Medium
Data wydania: b.d
Kategoria: Psychologia

Kup książkę Możesz uzdrowić swoje życie

Możesz uzdrowić swoje życie - opinie o książce

Avatar użytkownika - violabu
violabu
Przeczytane:2015-03-13, Ocena: 1, Przeczytałam,
Książkę "Możesz uzdrowić swoje życie" przeczytałam w wieku nastoletnim, w okresie poszukiwania siebie i sensu życia, rozważań filozoficznych, idealizowania duchowości. Wydawać mogło się zatem, że to lektura idealna. Okazało się, że to stek bzdur. Na potwierdzenie przeczytajcie cytat: "Sądzę, że to my wybieramy sobie rodziców. Każdy z nas decyduje o inkarnacji na tej planecie w szczególnym miejscu i czasie. Dokonaliśmy wyboru przyjścia tu, aby otrzymać szczególną lekcję. Lekcję, która poprowadzi nas duchową i ewolucyjną ścieżką. Wybieramy sobie płeć, barwę skóry, kraj i rozglądamy się za określonego typu rodzicami."
Avatar użytkownika - Ivy
Ivy
Przeczytane:2019-03-27, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2019,

''Nie o to chodzi, co się dzieje, lecz o to, jak reagujemy na te wydarzenia . Jesteśmy w stu procentach odpowiedzialni za wszystko, co nas w życiu spotyka''

Książka ta została mi po prostu podrzucona (dzięki Rafał :) . Podrzucona po cichaczu i potajemnie . A to dlatego iż ja nie czytuje literatury poradnikowej . Swego czasu przeczytałam jej naprawdę sporo i doszłam w końcu do wniosku, że wszystkie poradniki są na przysłowiowe jedno kopyto . Używane są różne słowa, jednak summa summarum we wszystkich nich chodzi o to samo . Więc jeśli już czytam coś z tego gatunku, to musi być to naprawdę coś wyjątkowego, lub muszę być w jakiś sposób '' przymuszona '' . Raz jeszcze dzięki Rafał :) .

Ale wracajmy do książki '' Możesz uzdrowić swoje życie '' Louise L.Hay, przeczytałam ją całą i z przykrością stwierdzam, iż niewiele się różni od tych czytanych dużo wcześniej . Tak jak mówiłam, głównie chodzi w nim o to by nie czuć się tym kimś gorszym , by akceptować siebie, ba , by nawet siebie kochać . Ok, to bardzo ważne i ja nawet się z tym zgadzam, tylko że na ten temat napisano już tony mniej lub bardziej przyswajalnej literatury . Mam też poczucie że ten poradnik jest stricte dla kobiet . Porównania i metafory jakie stosuje autorka są typowo kobiece . Sprzątanie domu, szorowanie brytfanny po przypalonym indyku , odchwaszczanie ogródka , piękny pomidor wyrośnięty z niepozornego ziarenka .

Co jeszcze znajdziemy w tej książce ? wzmianki o wizualizacji, pozytywnych afirmacjach, jest też opisany dzień autorki. Co robi jak wstanie i w jaki sposób stosuje się sama do swoich rad. Wierzę że to wszystko autorce i jej '' pacjentom '' pomogło . Tylko jakoś nie umiem sobie wyobrazić naszej rodzimej matki i żony w dodatku jeszcze pracującej na całym etacie że znajdzie na to wszystko czas . Pani Hay nie ma męża, nie ma dzieci, a i swoje mieszkanie nie sądzę że sprząta sama . Tym to sposobem dochodzę do konkluzji że ten poradnik jest bardzo amerykański, a na nasz polski grunt można ewentualnie przeszczepić kilka rad i może parę ćwiczeń .

Pewną różnicą między tym a innymi poradnikami zdaje się być wykaz chorób na które możemy cierpieć i przypisany do danej choroby wdrukowany wzorzec myślowy . Jednak jest to bardzo ogólnikowa i pobieżna lista, przy tym bardzo intuicyjna . Czyli na przykład : jak boli cię gardło to znaczy że nie potrafisz wyrazić swojego ja '' nie chce ci to przejść przez gardło '' . Jak ktoś ma grzybicę stóp , to według autorki znaczy, że ten ktoś jest sfrustrowany z powodu bycia nieakceptowanym i nie posiada łatwości do poruszania się naprzód, itd. itp.

Podsumowując jeśli ktoś chce niech czyta, jeśli komuś pomoże, to przecież właśnie o to chodzi . Ja przeczytałam (Po raz trzeci dzięki Rafał :)

Avatar użytkownika - babet
babet
Przeczytane:2015-03-17, Ocena: 6, Przeczytałam,
Medytacje leczące dusze i ciało
Hay Louise L.0
Okładka ksiązki - Medytacje  leczące dusze i ciało

Autorka proponuje zbiór medytacji i afirmacji dotyczących każdej sfery ludzkiego życia. Pozwalają one uporać się z codziennymi problemami, pokonać kompleksy...