Książka zawiera cztery pogodne i optymistyczne opowiadania mówiące o stracie, tęsknocie, chorobie i lękach. Czy dzieci nie są za małe, żeby takie tematy z nimi poruszać? Kiedy nic się nie dzieje, rzeczywiści nie trzeba.

Jednak w codziennym życiu radości i smutki się przeplatają ze sobą.

Dzieci zasmuca kolorowy motyl leżący bez ruchu na parapecie okna, rozstanie z zabawkami z dzieciństwa, strata znanych miejsc i przyjaciół w wyniku przeprowadzki do nowego mieszkania. Boją się chorób i zarazków, bo słyszą wiele błędnych informacji na ich temat. Tęsknią za członkami rodziny, którzy opuścili dom z różnych powodów. Dzieci ciągle stają przed zadaniem uporania się z nieznanymi sobie, przykrymi uczuciami.

Informacje dodatkowe o Motylek dla dzieci. Pogodne i optymistyczne opowiadania o stracie, tęsknocie i dziecięcych lękach:

Wydawnictwo: GWP
Data wydania: 2015 (data przybliżona)

Kup książkę Motylek dla dzieci. Pogodne i optymistyczne opowiadania o stracie, tęsknocie i dziecięcych lękach

Jak przechodzić przez ulicę
Elżbieta Zubrzycka0
Okładka ksiązki - Jak przechodzić przez ulicę

Ta książka uczy dziecko prawidłowego i bezpiecznego przechodzenia przez ulicę, brania odpowiedzialności za siebie i ograniczonego zaufania do współużytkowników i jezdni....

Elżbieta Zubrzycka0
Okładka ksiązki - Trudne pytania dla dorosłych. Jak rozmawiać o stracie, tęsknocie i dziecięcych lękach. Pogodnie i optymistycznie

Dzieci zadają pytania, a nam trudno na nie odpowiedzieć. Strata, tęsknota, śmierć i choroba to nieodłączne części codziennego życia, które budzą silne...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska