Moskwa NORD-OST

Od ataku czeczeńskich terrorystów na teatr w centrum Moskwy upłynął rok, jednak nadal nie wyjaśniono wielu tajemnic związanych z dramatycznymi wydarzeniami rozgrywającymi się od 23 do 26 października 2002 roku. Andrzej Zaucha, korespondent radia RMF FM w Moskwie, przeprowadził własne dziennikarskie dochodzenie, dotarł do uczestników tragedii, o których wcześniej nikt nie słyszał i omawia sprawy, o których milczy rosyjska prokuratura i Kreml. Pokazuje, jak odbywały się przygotowania do zamachu, opowiada o przeżyciach zakładników zamkniętych na widowni teatru i pilnowanych przez uzbrojonych po zęby Czeczenów, przedstawia terrorystów widzianych oczami ich więźniów z dbałością o najdrobniejsze szczegóły, analizuje przebieg akcji ratunkowej i wymienia ludzi odpowiedzialnych za jej klęskę, rewiduje nieprawdziwe obiegowe opinie, np. znany od końca listopada 2002 roku bilans ofiar (oficjalnie zginęło 130 zakładników i 140 terrorystów, chociaż zazwyczaj prasa podaje odpowiednio liczby 129 i 141 – odpowiedź na pytanie, gdzie podziało się ciało jednego z terrorystów, można znaleźć w książce). Mimo że czyta się ją jednym tchem niczym powieść sensacyjną, to każdy szczegół i każda wypowiedź w niej zawarte są prawdziwe. Prawdziwa jest też tragedia ludzi, których udziałem stał się dramatyczny spektakl w teatrze na Dubrowce

Informacje dodatkowe o Moskwa NORD-OST:

Wydawnictwo: Bosz
Data wydania: 2003 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Moskwa NORD-OST

Moskwa NORD-OST - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-03-20, 26 książek 2013, Mam,
Choć od ataku na teatr minęło ponad 10 lat,to nadal pamiętam pełne napięcia i oczekiwania,serwisy informacyjne-polskie i zagraniczne.Książka Andrzeja Zauchy ,wówczas korespondenta RM M,opisuje kulisy ataku i szturmu na teatr na Dubrowce przez rosyjskie oddziały specjalne.Ataku dokonali czeczeńscy separatyści-który swoim czynem chcieli wymusić zakończenie wojny w Czeczenii.W chwili ataku,w teatrze znajdowały się 922 osoby.Andrzej Zaucha opisuje pracę teatru na godziny przed atakiem,sposób opanowania budynku,sylwetki i sposób zachowania się zakładników i porywaczy.Opisana jest także sytuacja polityczna między Rosją a Czeczenią,oraz przygotowania do odbicia zakładników i szturmu na Teatr który zakończył się śmiercią wielu zakładników.Wszystko opisane w rzetelnie i bez tanich sensacji.w końcu wysuwa wnioski kto zyskał a kto stracił na akcji na Dubrowce.Wiadome że najbardziej ucierpieli zakładnicy i ich rodziny-ale są też straty natury politycznej,ponieważ poprzez takie ataki szanse na pokój maleją.I rosną obawy że takie ataki,będą się powtarzać.Co prawda nie jestem fanką,literatury faktu,ale książka jest wspaniale i ciekawie napisana-mimo że opisane w niej wydarzenia,były tragiczne.