Moje życie z narcyzem. Jak wyjść z toksycznych relacji

Narcyz - kim jest? Jak go rozpoznać?

Na zewnątrz był czarujący i zabawny, sprawiał wrażenie człowieka sukcesu. W domu przeobrażał się w nie znoszącego sprzeciwu sfrustrowanego potwora.

Upokarzała go niemal każdego dnia, zdradzała, ośmieszała. Równie często zalotnie się do niego uśmiechała i zmysłowo prowokowała. Żądała uwielbienia. I on jej to dawał, coraz bardziej sobą gardząc.

Tuż po urodzeniu dziecka odkryła, że mąż ją zdradza. Usłyszała, że to jej wina, bo przestała dbać o siebie i, co najważniejsze, o niego. Odszedł do kochanki niedługo potem. A po jakimś czasie - kiedy ta zaszła w ciążę - zostawił i ją.

Mityczny Narcyz był przystojnym myśliwym, uwodzicielem, który rozkochiwał w sobie młode dziewczęta i nimfy. Pozostawał jednak zupełnie obojętny na ich uczucia. Pewnego dnia zobaczył swoje odbicie w wodzie i się w nim zakochał. Wpatrywał się w nie aż do śmierci. Współcześni narcyzi są podobni do tego mitycznego w jednej rzeczy - są zakochani w sobie i nikogo, poza sobą nie widzą. Manipulują, ranią i z każdym dniem coraz bardziej uzależniają od siebie innych. Jeśli ich nie podziwiasz i wystarczająco nie uwielbiasz, musisz ponieść karę.

Jak rozpoznać narcyza, zanim ten zniszczy Twoje życie?

Jak uwolnić się spod jego władzy i odzyskać siebie?

Jak nie dać się zdominować przez zapatrzonego w siebie ,,przyjaciela"?

Na te i na wiele innych pytań odpowiada Joanna Szczerbaty, psycholożka, psychoterapeutka i autorka książek. Odkryj, kim jest współczesny narcyz, jak uniknąć niszczycielskiej relacji z nim, oraz jak - będąc rodzicem - samemu narcyza nie wychować.

Nie daj związać sobie rąk i wmówić, że jesteś nikim

Informacje dodatkowe o Moje życie z narcyzem. Jak wyjść z toksycznych relacji:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-01-22
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: MOJE ŻYCIE Z NARCYZEM. JAK WYJŚĆ Z TOKSYCZNYCH RELACJI

Tagi: psychologia

Kup książkę Moje życie z narcyzem. Jak wyjść z toksycznych relacji

Rodzice DDA. Mój dom będzie inny. Refleksje z terapii
Joanna Szczerbaty0
Okładka ksiązki - Rodzice DDA. Mój dom będzie inny. Refleksje z terapii

Weź oddech i zacznij żyć bez obciążeń! Jakże często osoby, które wyrastały w alkoholowej, dysfunkcyjnej rodzinie obiecują sobie, że ich dom będzie zupełnie...

Jestem DDA Notatki z terapii. Jak wyjść z toksycznego domu
Joanna Szczerbaty0
Okładka ksiązki - Jestem DDA Notatki z terapii. Jak wyjść z toksycznego domu

Wyjdź z domu i zacznij żyć! Jestem dorosła, chcę zacząć żyć i dlatego rozpoczęłam terapię. Marzę, by żyć normalnie. Mam problem z relacjami i chociaż...