Moje dziecko część 1-2. Pakiet

Moje dziecko część 1. Jak mądrze kochać i dobrze wychowywać dziecko Książka, w której Dorota Zawadzka, najbardziej znana i uznana specjalistka od wychowania najmłodszych, odpowiada na pytania zadawane najczęściej przez rodziców. Każdy rozdział zawiera analizę tego, co można, powinno się, trzeba zrobić, aby ułatwić prawidłowy rozwój intelektualny swojemu dziecku. Zawadzka mówi też, jak czerpać radość z macierzyństwa, jak przez pierwsze lata życia dziecka pielęgnować i rozwijać nasze z nim relacje. Moje dziecko część 2. Jak mądrze kochać i wychowywać dzieci w wieku szkolnym Dorota Zawadzka znana z programów ,,Superniania i "Świat według dziecka" podpowiada, jak radzić sobie z problemami dzieci w wieku 612 lat. Porusza tematy, z którymi najczęściej borykają się rodzice zarówno te, związane ze sferą emocjonalną jak i fizyczną. Mówi o dojrzewaniu, okazywaniu uczuć, podejmowaniu samodzielnych decyzji, uzależnieniu od Internetu, o tym jak rozwijać w dziecku pasje, jakie stosować wobec niego kary i nagrody i jak być dla niego autorytetem. Sporo miejsca poświęcono szkole, której początek jest dla dziecka najczęściej szokiem. Pierwsza książka na rynku, która tak dogłębnie zajmuje się problemami wychowania dzieci w wieku wczesnoszkolnym.

Informacje dodatkowe o Moje dziecko część 1-2. Pakiet:

Moje dziecko część 1-2. Pakiet - opinie o książce

Avatar użytkownika - CicheBaBum
CicheBaBum
Przeczytane:2016-05-05, Ocena: 5, Przeczytałam,
Poradnik dla rodziców, w formie rozmów z panią Zawadzką. Mam z autografami! : ) Pani Irena i pani Dorota stworzyły zgrany duet. Pani Irena zadaje swojej rozmówczyni trafione pytania. Są niejednokrotnie niewygodne, nawet irytujące panią Zawadzką- co daje się wyczuć w tonie i zasobie słownictwa, jednak zawsze chodzi o wyczerpujące wyjaśnienie zagadnienia. Odpowiedzi są jednak ( !) z punktu widzenia psychologa- pedagoga, mamy dorosłych już synów, wychowywanych w innych od dzisiejszych realiach. Nie ze wszystkimi stwierdzeniami się zgadzam, choć tak doświadczona osoba daje bogactwo wskazówek. Mnie zszokowała prawda o tym co często działo się na zgromadzeniach Rady Pedagogicznej w szkole i to, że pedagogom, psychologom wypłaty przydzielają lub nie dyrektorzy szkół i to ma wpływ na poprowadzenie spraw z "trudnym" dzieckiem. Bardzo podoba mi się podejście Pani Zawadzkiej do przygotowania przedszkolnego i szkolnego. Często wymagamy od naszych pociech zbyt wiele lub za mało. Dzięki tej książce dowiecie się jakie zdanie na temat mądrego kochania i dobrego wychowywania dzieci ma doświadczony specjalista, wprowadzająca rodzinne reformacje w programach TV "Superniania" czy "Świat według dziecka". To dobra pozycja dla zainteresowanych tematyką, ale nie stanowi "koła ratunkowego" w sytuacjach alarmowych. Uważam ten pakiet za wypowiedź w stanowczym tonie, która ma wiele słuszności. Żałuję tylko, że osoby, które powinny obowiązkowo nie tylko zapoznać się z pewnymi prawdami, ale i wprowadzić potrzebne zmiany w życiu rodzinnym- nie sięgną po nią. Stąd rozumiem dla czego pani Dorota niejednokrotnie kładzie nacisk w kluczowych kwestiach wychowywania dziecka.