Moja przyjaciółka Nore

Czy ty także masz swojego demona?

Na pierwszy rzut oka Elisabeth to zwyczajna nastolatka, która ma zwyczajne problemy: rozwód rodziców, zmiana szkoły, kiepskie oceny i nieśmiałość… Ma też wyjątkową przyjaciółkę, która nigdy jej nie opuszcza - Nore. Pewnego dnia pojawiła się w lustrze dziewczyny i przekonała ją, że jeśli tylko zacznie mniej jeść, a więcej ćwiczyć, w jej życiu wszystko się ułoży. Dopóki Elisabeth uważnie liczy kalorie i chudnie, Nore wspiera ją, zapewniając o jej pięknie, sile i niezależności. Taki układ daje dziewczynie upragnione poczucie kontroli nad życiem - ale ma swoją cenę.

Informacje dodatkowe o Moja przyjaciółka Nore:

Wydawnictwo: Feeria
Data wydania: 2023-04-12
Kategoria: Komiksy

Kup książkę Moja przyjaciółka Nore

Moja przyjaciółka Nore - opinie o książce

Cudowna i wartościowa powieść graficzna.

Poznajemy w niej Elisabeth - nieśmiałą dziewczynę, która ma zerowe zasoby do walki z demonami oraz Nore, przyjaciółkę, która "pomaga" jej uporać się z trudami życia nastolatki.

Komiks w piękny sposób ukazuje wewnętrzną walkę człowieka. Walkę, w której siły są rozłożone nierównomiernie. Mimo że lęki nie są materią, którą można zważyć, bez wątpienia można stwierdzić, że jest to przeciwnik wagi ciężkiej.

Jedyna rzecz, z którą mam mały kłopot to zobrazowanie leczenia psychiatrycznego. Moim zdaniem jest nieco krzywdzące i zamiast pomóc, może zniechęcać do wizyty u specjalisty, która jest bardzo ważnym elementem w odzyskaniu zdrowia.

[Trigger Warning: zaburzenia odżywiania, anoreksja.]

Kyle