Szczypta magii, mnóstwo śniegu i… Mansi wraz ze swoim przyjacielem mamutem przenosi się do epoki lodowcowej.
Odkrywają, jak wyglądał wtedy świat, i spotykają zwierzęta, które wymarły bardzo dawno temu.
Uczą się też, że dzielenie się z kimś tym, co się kocha, to jeden z najlepszych sposobów na zdobywanie nowych przyjaciół.
Data wydania: 2023-09-05
Tytuł oryginału: The Friendly Mammoth
Język oryginału: angielski
"Mój przyjaciel Mamut" autorstwa Anny Terreros-Martin to podróż w świat dziecięcej wyobraźni, magii i przyjaźni.
Mansi, mała dziewczynka z wielkim sercem odwiedza muzeum, aby zanurzyć się w historii i odnaleźć swoje miejsce w świecie. Mansi czuje się czasem samotna, ale w muzeum odkrywa swoją pasję - Mamuty! Te wielkie, wymarłe stworzenia stają się źródłem jej inspiracji, których efektem są rysunki pełne piękna i wyobraźni.
Dzięki fantazji dziewczynka w magiczny sposób przenosi się prosto do czasów epoki lodowcowej, gdzie staje oko w oko z Mamutem Włochatym i innymi prehistorycznymi stworzeniami. To spotkanie daje początek wyjątkowej przyjaźni.
"Mój przyjaciel Mamut" nie jest tylko opowieścią o wyjątkowej relacji między ludźmi a zwierzętami, ale także niesie ze sobą ważne ekologiczne przesłanie. Autorka zachęca nas do dbania o zwierzęta i nieingerowania w ich życie, aby nie doprowadzić do wyginięcia kolejnych gatunków. To piękne przesłanie warto przekazać najmłodszym czytelnikom.
Piękna kolorystyka, szczegółowe grafiki i okładka z zorzą polarną tworzą niesamowity klimat. Czytelnik zostaje dosłownie wciągnięty w świat Mansi, gdzie granica między magią, a dziecięcą wyobraźnią zaczyna się zacierać.
"Mój przyjaciel Mamut" to książka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To opowieść o przyjaźni, pasji, trosce o środowisko naturalne i magii, która może tkwić w najmniej oczekiwanych miejscach.
Przeczytane:2023-09-16, Ocena: 6, Przeczytałem,
Czy macie w domu fana prehistorii?
Muzeum Historii Naturalnej w Londynie robi niesamowite wrażenie, a dla kilkulatka to hit hitów. Mój 5-latek poznał tam wiele fascynujących ciekawostek, podziwiał ogromne szkielety dinozaurów, ruchomego T-Rexa, a nawet udało się nam trafić na wystawę o mamutach i milionie lat historii.
Gdy zobaczyłam nowość wydawniczą “Mój przyjaciel Mamut” od razu wiedziałam, że musi trafić do naszej biblioteczki. To zwierzę wprost zafascynowało moje dziecko.
Mansi uwielbia spędzać czas w muzeum, prowadzi szkicownik, najbardziej polubiła się z mamutem włochatym, który zdaje się tak samotny jak ona. Wyobraźnia dziewczynki nie zna granic, dzięki niej wybiera się z nim w podróż do czasów epoki lodowcowej. Poznaje jaskiniową przyjaciółkę, która oswaja ją z jej światem, pokazuje zwierzęta i malowidła na ścianach jaskini. Tym samym Mensi oddala swoje obawy wobec nieśmiałości i samotności, zawiera nową przyjaźń.
Ten pięknie zilustrowany picturebook uwrażliwia czytelników na los zwierząt i wzbudza refleksje na temat zagrożonych wyginięciem gatunków. Zwróci też uwagę na ważne wartości jak przyjaźń, współpraca i wiara we własne siły. Pojawia się też wątek niepełnosprawności.
Grafika jest zachwycająca, studiowaliśmy każdy szczegół. Pięknie wygląda budynek muzeum, dodałam dla Was zdjęcie z odwiedzin National History Museum - dla porównania.
“Dzięki przyjaciołom WSZYSTKO jest możliwe”. Pięknie powiedziane, prawda? Razem raźniej czerpie się satysfaskcję z nowych doświadczeń i motywuje się nawzajem do działania. Mensi poznaje Benny’ego i z nim postanawia dokonać zmian.
Polecam z całego serca.