Modlitewnik czcicieli św. Rity

W ostatnim czasie intensywnie rozwija się w Polsce kult św. Rity z Cascii, nazywanej świętą od spraw niemożliwych i po ludzku beznadziejnych. Żyła na przełomie XIV i XV wieku we Włoszech, ale podbija serca przykładem swego życia oraz niezwykłym wstawiennictwem u Boga również dzisiaj, w wielu miejscach na świecie. Jest wzorem chrześcijańskiej postawy jako dziewczyna, żona, matka, wdowa, siostra zakonna i mistyczka. Zdumiewa heroizmem swej miłości do Ukrzyżowanego, cierpliwością, duchem przebaczenia i pojednania. Papież Leon XII nazwał ją „drogocenną perłą Umbrii”, a Jan Paweł II podziwiał siłę jej wiary i męstwo w dźwiganiu krzyża. Rita jest patronką rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji, opiekunką osób samotnych, zdesperowanych i będących w rozpaczliwym położeniu, chorych i strapionych, dziewcząt i kobiet, a także małżeństw, które nie mogą mieć dzieci.

Odbiorcy:
- duszpasterze szukający modlitw, którymi mogą wzbogacić nabożeństwa czy spotkania grup parafialnych
- osoby pragnące pogłębiać modlitwę osobistą i rodzinną.

Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację?
Ten modlitewnik to prawdziwe kompendium wiedzy życiu św. Rity i skarbnica modlitw za jej pośrednictwem: - oprócz szczegółowego życiorysu zawiera również dokładne omówienie orędzia św. Rity, a także teksty dwóch przemówień papieża Jana Pawła II poświęconych tej świętej
- zamieszczone w nim modlitwy są bardzo różnorodne: od krótszych wezwań w konkretnych problemach, takich jak brak potomstwa, choroba czy rozpadające się małżeństwo, przez litanie, koronki i nowenny, po nabożeństwo piętnastu czwartków ku czci św. Rity, drogę krzyżową, różaniec oraz rozbudowane przygotowanie ze Świętą z Cascii do sakramentu pokuty i pojednania.

Informacje dodatkowe o Modlitewnik czcicieli św. Rity:

Wydawnictwo: Jedność