Mocarstwo

Jak wyglądałby świat, którego żandarmem jest Polska?

Warszawa, stan wojenny. Marek Kopiński to zupełnie zwyczajny obywatel Polski Ludowej – unika władzy, czasem kolportuje niewielkie ilości bibuły. Jednakże dzień, w którym przenosi się między wymiarami, uciekając przed chłopakiem swej niedoszłej kochanki, zdecydowanie nie należy do zwykłych.

Kopiński trafia do alternatywnej rzeczywistości, gdzie historia XX wieku potoczyła się innymi torami. Polska stała się potęgą polityczną i gospodarczą, zaś Warszawa to prężnie rozwijająca się, wielokulturowa metropolia. Również Europa wygląda zupełnie inaczej – wojna europejska lat 1940-1947 pozostawiła III Rzeszę podzieloną na drobne państewka, a w miejscu Związku Sowieckiego istnieją dwie Rosje podzielone murem... Nie ma również Wielkiej Brytanii, a jedynie Anglia i Szkocja.

Jednakże rola mocarstwa to ciężkie brzemię – to ciągłe rozsądzanie konfliktów w zapalnych regionach świata; to sąsiedzi, którzy stanowią nieustanne zagrożenie bezpieczeństwa; to również Stany Zjednoczone zazdrośnie spoglądające na polski arsenał atomowy.

Jaka rola pisana jest Markowi Kopińskiemu w tej obcej rzeczywistości? Czy przybysz z PRL-u pomoże w umacnianiu mocarstwowej Rzeczpospolitej, czy też doprowadzi ją do zguby?

"Mocarstwo" to wciągająca kontynuacja losów bohaterów "Wallenroda".

Informacje dodatkowe o Mocarstwo:

Mocarstwo - opinie o książce

Avatar użytkownika - Tudej
Tudej
Przeczytane:2015-12-31, Ocena: 4, Przeczytałem, 26 książek 2015 rok,
Kontynuacja "Wallenroda" niestety wypada słabiej. Mamy już innych zestaw bohaterów lecz są oni osadzeni w świecie wykreowanym w "jedynce" oraz jedna z głównych postaci pierwszej książki teraz jest ważną, ale drugoplanową postacią. Powieść tę czyta się szybko, jest interesująca, zwłaszcza jeśli zna się wcześniejszą książkę. Mnie osobiście ta książka umiarkowanie wciągnęła, gdyż odniosłem wrażenie, że w porównaniu do "Wallenroda", autor przestał dbać o wiarygodność i uprawdopodobnienie pewnych zdarzeń i postaci. Dodatkowo pojawiło się więcej aluzji do współczesnej polityki i naszej historii. W poprzedniej książce były to interesujące smaczki, teraz działa to raczej na niekorzyść. Mimo wszystko nie uważam, że książka zmarnowała mój czas. Mimo swoich słabości miło było znaleźć się w świecie z potężną Polską.
Sodoma
Marcin Wolski0
Okładka ksiązki - Sodoma

Nadchodzi dzień sądu. Wielka radość dla miłośników Agenta Dołu i Psa w studni! Marcin Wolski po sukcesach na niwie historii alternatywnych powraca w...

Ostatnie konklawe
Marcin Wolski0
Okładka ksiązki - Ostatnie konklawe

Marcin Wolski wraca do tematyki swej debiutanckiej powieści ,,Agent Dołu". W niespokojnym zagrożonym kryzysem świecie w Watykanie odbywa się kolejne...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska