Mistrzynie. Eseje o polskich artystkach

Mistrzynie to stworzony przez Dagmarę Budzbon-Szymańską zbiór esejów na temat życia i twórczości wybranych polskich artystek, pozwalający szerokiemu gronu wielbicieli sztuki poznać je i zrozumieć. To książka, do której może zajrzeć każdy - bez względu na to, jaką wiedzę z zakresu historii sztuki posiada - i w której każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego. Autorka opowiada, kim były i są te fascynujące i odważne kobiety, które musiały stawiać czoła przeciwnościom losu, iść pod prąd panujących zasad, przebijać głową mur. Czym się kierowały, czego pragnęły i czego się obawiały?

Poprzez ich dokonania i doświadczenia śledzimy historię sztuki polskiej i światowej od wieku XIX aż do lat najnowszych i przyglądamy się różnym aspektom twórczości artystek, a także ich podejściu do kwestii emancypacyjnych/feministycznych, macierzyństwa, walki z wszechpanującymi maskulinizacją i patriarchatem świata artystycznego oraz łączenia sztuki z życiem rodzinnym.

Mistrzynie to niezwykłą opowieść o roli kobiet na polskiej scenie artystycznej w ciągu ostatnich 200 lat, ukazująca sylwetki między innymi takich twórczyń jak Boznańska, Kobro, Jarema, Szapocznikow, Pągowska, Abakanowicz, Kozyra czy Bogacka.

Informacje dodatkowe o Mistrzynie. Eseje o polskich artystkach:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2024-08-28
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Sztuka - zagadnienia ogólne Teoria sztuki Dziedziny sztuk pięknych Malarstwo Rysunek grafika Inne techniki graficzne Rzeźba i inne sztuki wizualne Sztuka użytkowa Ceramika i szklarstwo artystyczne Tkaniny artystyczne Sztuki piękne - ujęcia i tematy Historia sztuki Artyści monografie o sztuce Katalogi wystaw i kolekcji Postacie ludzie w sztukach plastycznych Życie rodzinne świeckie osobiste w sztukach plastycznych Przedstawienia zwierząt i przyrody w sztuce (martwa natura pejzaż itd.) Przedstawienia wytworów działalności ludzkiej w sztuce (miasta maszyny itd.) Techniki i teorie w sztuce Wzornictwo przemysłowe i sztuka użytkowa Biografie i literatura faktu

Kup książkę Mistrzynie. Eseje o polskich artystkach

Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk. Tajemnica dzieł Leonarda da Vinci
Dagmara Budzbon-Szymańska0
Okładka ksiązki - Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk. Tajemnica dzieł Leonarda da Vinci

,,Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk. Tajemnica dzieł Leonarda da Vinci", autorstwa Dagmary Budzbon-Szymańskiej, to czwarta część sensacyjno-detektywistycznej...

Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk. Tajemna kryjówka
Dagmara Budzbon-Szymańska0
Okładka ksiązki - Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk. Tajemna kryjówka

,,Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk. Tajemna kryjówka", autorstwa Dagmary Budzbon-Szymańskiej, to druga część przygód dwójki przyjaciół krzyżujących szyki...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;