Jak zmienić kapitalizm na skalę kosmiczną?
20 maja ma miejsce premiera książki „Misja Gospodarka" autorstwa Mariany Mazzucato, znanej z bestsellerów takich jak „Przedsiębiorcze Państwo" i „Wartość Wszystkiego". Nowa publikacja proponuje świeże spojrzenie na przyszłość gospodarki w obliczu wyzwań XXI wieku, czerpiąc inspiracje z ambitnych programów kosmicznych, takich jak Apollo.
Przed pandemią COVID-19 w 2020 roku, kapitalizm utknął, nie radząc sobie z rosnącymi nierównościami, podziałami cyfrowymi oraz narastającym kryzysem klimatycznym. Mazzucato apeluje o odwagę i innowacyjność, które doprowadziły nas na Księżyc, i sugeruje, że musimy ponownie przemyśleć rolę rządu w ekonomii oraz zdefiniować pojęcie dobra wspólnego.
„Misja Gospodarka" to wizja przyszłości, w której kapitalizm staje się bardziej inkluzywny, zrównoważony i napędzany przez innowacje. Aby to osiągnąć, musimy dokonać transformacji sektora publicznego, wprowadzając nowe narzędzia, strategie i wzmacniając współpracę z sektorem prywatnym.
Mariana Mazzucato przekonuje, że teraz jest czas, aby wykazać się tą samą odwagą, która pozwoliła nam wylądować na Księżycu. „Misja Gospodarka" może stać się punktem zwrotnym w sposobie, w jaki myślimy o gospodarce i przyszłości naszego świata.
Misja Gospodarka to zastrzyk wizji, ambicji i wyobraźni, których tak rozpaczliwie brakuje dzisiejszemu rządowi. Jest to zastrzyk energii dla decydentów, którzy zmęczyli się dekadą oszczędności. To zaproszenie do myślenia na wielką skalę.
Guardian
Mazzucato prezentuje swoje idee w tak prosty i jasny sposób, że wydają się oczywiste. Tak naprawdę, są rewolucyjne.
Nature
Mariana Mazzucato – ekonomistka z University College London, założycielka Instytutu Innowacji i Celów Publicznych na UCL, była doradczyni ekonomiczna Komisji Europejskiej. Autorka bestsellerów „Przedsiębiorcze Państwo" i „Wartość Wszystkiego", laureatka wielu prestiżowych nagród i wyróżnień naukowych, m.in. New Statesman SPERI Prize i Hans-Matthöfer-Preis. Doradza politykom na całym świecie w zakresie innowacyjnego i zrównoważonego rozwoju. W 2013 roku New Republic uznał ją za jedną z najważniejszych intelektualistek w dziedzinie ekonomii innowacji.
Wydawnictwo: Heterodox
Data wydania: 2024-05-20