Miód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać najlepszy. ,,Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii ,,Wiem, co jem" kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii ,,Wiem, co jem" ukazały się dotychczas: ,,Chlebek", ,,Czekolada", ,,Pomidory", ,,Banany", ,,Makaron".
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2023-01-25
Kategoria: Dla dzieci
Kategoria wiekowa: 0-3 lat
ISBN:
Liczba stron: 40
Tytuł oryginału: Le Melle
Chcę przeczytać,
Ile razy słyszycie od Waszych dzieci, że zdrowe to nie smaczne? Źle wygląda czy ma brzydki zapach? Nigdy tego nie jadłem, czy to na pewno dobre?
Seria książek ,,Wiek, co jem!" pomaga przekonać dzieci do zdrowych produktów i wyrobić poprawne, zdrowe nawyki żywieniowe. A do tego jest skarbnicą wiedzy o tym jak uprawia się owoce, warzywa czy zboże i co z tych produktów można zrobić. W serii ukazane jest wiele cennych informacji dotyczących pochodzenia i składu poszczególnych produktów, a wiedza ta została przekazana w przystępny dla najmłodszych sposób. Na licznych ilustracjach i w prostych zdaniach.
Czy Wasze dzieci często pytają jak tworzy się miód? Dlaczego jest on zdrowy? Dlaczego jeden nazywa się spadziowy a inny wrzosowy czy lipowy? Na te pytania odpowie kolorowa i bardzo ciekawa książka ,,Wiem, co jem! Miód". Muszę przyznać mnie samą zainteresowała praca pszczółek i to jak one się dzielą i jaką mają funkcję. Są zbieraczki, robotnice, sprzątaczki a nawet opiekunki. Z tej pięknie wydanej książki dowiemy się od czego zależy smak, zapach i kolor miodu. Publikacja zwraca też uwagę jak odróżnić sztuczny miód od naturalnego. Przy okazji wytłumaczy skąd się bierze ten sztuczny.
W serii ukazały się również książki o pomidorach, czekoladzie, chlebie i bananach. Bardzo polecam te książeczki, które chociaż są cienkie to zawierają naprawdę wiele ciekawych i wartościowych informacji o tym co jemy.