Minecraft. Kodowanie krok po kroku

Dzieci poznają kodowanie obrazków już w przedszkolu. Maluchy odczytują podane współrzędne, następnie odnajdują na planszy odpowiednie kratki i malują je określonym kolorem. Wszystkie zamalowane kwadraty tworzą pikselowy rysunek.

Jest to przyjemna zabawa o charakterze edukacyjnym:

- uczy spostrzegawczości, logicznego myślenia, umiejętności przewidywania i wnioskowania,

- rozwija pamięć i koncentrację,

- ćwiczy orientację przestrzenną, w tym zdolność do odczytywania map,

- mobilizuje dziecko do efektywnego uczenia się i kontrolowania swojej pracy,

- uczy rozpoznawania kolorów i figur geometrycznych,

- utrwala obraz cyfr, liczb i liter oraz wspomaga naukę czytania i liczenia.

Wszystkie rysunki są inspirowane popularną grą komputerową Minecraft. To z pewnością jeszcze bardziej zachęci dzieci do nauki.

Wystarczą jedynie kolorowe kredki i zabawa gwarantowana!

Informacje dodatkowe o Minecraft. Kodowanie krok po kroku:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Hobby

Kup książkę Minecraft. Kodowanie krok po kroku

Minecraft. Kodowanie krok po kroku - opinie o książce

Czym jest kodowanie? Na to pytanie chyba każdy z nas zna odpowiedź. Moim zdanie jest ważne i warto z nim zaznajamiać dziecko od najmłodszych lat. Uczy spostrzegawczości, logicznego myślenia, umiejętności przewidywania oraz wnioskowania, rozwija pamięć, koncentrację, ćwiczy orientację przestrzenną, mobilizuje dziecko do efektywnego uczenia się i kontrolowania swojej pracy, uczy rozpoznawania kolorów i figur geometrycznych, utrwala obraz cyfr, liczb i liter oraz wspomaga naukę czytania i liczenia. Jak sami czytacie, kodowanie rozwija dziecko na wielu płaszczyznach.

„Minecraft. Kodowanie krok po kroku” to książeczka, z którą nasze dziecko będzie uczyło się kodowania i to w towarzystwie Minecraft. Ilustracje do kodowania są w dwóch stylach (widać na zdjęciach), jeden jest łatwiejszy, drugi trochę trudniejszy.

Książeczka nie należy do cieniutkich, a wręcz przeciwnie. Ma aż 64 strony, co daje zajęcie dziecku na naprawdę długi czas.

„Minecraft. Kodowanie krok po kroku” to książka, którą według mnie warto podarować dziecku. W towarzystwie ulubionych bohaterów będzie się bawić i uczyć. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

W altanie Aleksandra Gierymskiego
Justyna Mrowiec0
Okładka ksiązki - W altanie Aleksandra Gierymskiego

Jak zachowują się Twoje dzieci w muzeum lub galerii obrazów? A) kontemplują sztukę B) nudzą się C) chłoną wiedzę przekazywaną im przez rodziców...

Smacznie bez glutenu. Lekko i zdrowo
Justyna Mrowiec0
Okładka ksiązki - Smacznie bez glutenu. Lekko i zdrowo

Lekko zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;