Mindfulness (uważność) nie jest modą, choć tak o niej głośno na świecie. Nie jest religią, choć daje nadzieję. Nie jest filozofią, choć wskazuje drogę świadomego i spokojnego życia.
Coraz więcej badań naukowych dowodzi, że uważność zmniejsza stres, pomaga się skupić, wpływa pozytywnie na stan zdrowia i jakość życia. Uważność to nasz ratunek: sposób by życie nie pędziło obok nas, tylko byśmy je przeżywali.

„Wiele osób myśli: Chciałbym praktykować uważność, ale jestem zbyt zajęty” – pisze Jan Chozen Bays. – Napisałam tę książkę, by pokazać, że to nieprawda”. Praktyka uważności jest dla ludzi, którzy nie mają czasu, zagonionych, zmęczonych, rozpamiętujących przeszłość i martwiących się o przyszłość.

Co robić, by wprowadzić uważność do codzienności.

Jan Chozen Bays – lekarka i nauczycielka buddyzmu zen i autorka bestsellera Uważność w jedzeniu – przygotowała zestaw prostych ćwiczeń, by pomóc rozwijać uważność podczas zwyczajnych, codziennych zajęć. Wystarczy inaczej do nich podejść.Na przykład: wziąć trzy głębokie oddechy przed odebraniem telefonu, w ciągu dnia korygować postawę ciała, jeść uważnie, zamiast tylko jeść... Każde ćwiczenie uzupełniają cenne wskazówki, jak o nim codziennie pamiętać.

Spośród wszystkich książek o uważności poradnik doktor Bays wyróżnia się 53 prostymi i przyjemnymi ćwiczeniami sprawdzonymi w ciągu 20 lat w klasztorze zen. Ułatwia on zadanie wprowadzenia mindfulness w nasze pędzące życie.

PUBLISHERS WEEKLY

Znakomity zbiór prostych, a jednocześnie inspirujących i cennych ćwiczeń uważności. To bardzo pożyteczna lektura dla każdego, kto chce przeżyć swoje życie w całej jego dostępnej pełni.

Marek Jaros Prezes Kliniki Stresu w Warszawie

Informacje dodatkowe o Mindfulness. Jak wytrenować dzikiego słonia i inne przygody w praktyce Uważności.:

Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2015-12-15
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: How to train a wild elephant and other adventures in mindfulness
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Andrzej Wojtasik

Tagi: bóg

Kup książkę Mindfulness. Jak wytrenować dzikiego słonia i inne przygody w praktyce Uważności.

Mindfulness. Jak wytrenować dzikiego słonia i inne przygody w praktyce Uważności. - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk