Uwiedziona i porzucona młoda dziewczyna wychodzi za mąż za byłego ziemianina, ukrywając przed nim, że nie jest on ojcem ich syna. Przez wiele lat ich życie upływa w miłości i szczęściu, na które jedyny cień rzuca znający tajemnicę lekarz, bezlitośnie wykorzystujący ten fakt dla własnej korzyści. Ale oto po latach pojawia się jeszcze jeden szantażysta, o wiele groźniejszy i bardziej bezwzględny w swych żądaniach. Wokół Helmy zaczyna zacieśniać się krąg, z którego nie ma wyjścia. Następuje szereg niespodziewanych wydarzeń, które, jak się wydaje, pogrzebią wszystko w gruzach. Jednak jak zwykle w powieściach J. Courths-Mahler, po pewnym czasie elementy łamigłówki zaczynają układać się w harmonijną całość, z której wyłania się spokój i szczęście głównych postaci.
Akapit-Edytor, 1994
Informacje dodatkowe o Miłość i szantaż:
Data wydania: 1994 (data przybliżona)
83-86107-12-X
Przeczytane:2023-10-01, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2023,
Kiedy poznajemy Helmę, jej syn ma juz ponad 20 lat i nieoczekiwanie spotyka ona prawdziwego ojca chłopaka- Hansa Delmhorsta. Ale nie tylko Hans oczekuje pieniędzy za swoje milczenie, także jej szwagier z żoną sa sowicie opłacani. Prawdę zna sporo osób, w tym Rolf, którego pozbawiono praw do majatku. Młody mężczyzna jednak wcale nie cierpi z tego powodu, ponieważ zawsze kochał Horsta jak brata. Dodatkowo nie chcicał by zranić wuja Udo, który jest przekonany że Horst jest jego synem. Los jednak toczy się w nieoczekiwanym kierunku: Udo zostaje zastrzelony przez gajowego (którego zwolniono z powodu kradzieży), a Horst ginie biorąc udział w wyścigach. I tak, choc nigdy o tym nie marzył, Rolf zostaje panem zamku Pressen.