Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2017-07-10
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN:
Liczba stron: 110
Encyklopedia adresowana jest do szerokiego grona odbiorców, a także do wszystkich zainteresowanych niezwykłą nauką, jaką jest geografia. Imponująca jest...
Jak powstał nasz Układ Słoneczny? Na czym polega zaćmienie Słońca? Co to jest supernowa? Oto przykładowe pytania, na które młody Czytelnik znajdzie odpowiedź...
Chcę przeczytać,