Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.W przygotowaniu tom 2 omawiający mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.
Informacje dodatkowe o Mikrobiologia techniczna. Tom 1:
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: b.d
Kategoria: Edukacyjne
ISBN:
9788301152215
Liczba stron: 356
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,