Seria detektywistyczna dla dzieci wczesnoszkolnych.
Mieszko ma 8 lat, nosi trochę niedopasowane okulary, słucha Szopena, ale lubi też jeździć na rowerze, a kiedy za długo siedzi skupiony, musi wyskakać się przy ostrej muzyce taty. Jego mama - sama roztargniona i zapominalska - jest przekonana, że syn w przyszłości
zostanie detektywem. Bo chłopiec - z właściwą sobie przenikliwością - w mig rozwiązuje wszystkie domowe zagadki i odnajduje zaginione przedmioty. A jednak wciąż szuka dla siebie odpowiedniego zawodu na przyszłość. W każdym kolejnym tomie z dziecięcym uporem przygląda się innej profesji, choć wszystko zdaje się wskazywać, że bycie detektywem to jego przeznaczenie.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2024-03-13
Ryś ma siedem lat i czuwa nad miastem. Wkłada superstrój: kapelusz, marynarkę, adidaski i z laską w dłoni wyrusza wykonywać zadania specjalne. Czasem bywa...
Marcyś jest dumny ze swojego mleczaka. Gimnastykuje go, dotyka językiem i za nic w świecie nie pozwoli go sobie wyrwać! Niestety rodzice mają inne zdanie...
Ocena: 6, Chcę przeczytać,
"Zagadka skradzionych kluczy" to historia o 8 - letim chłopcu i jego mamie, która pewnego dnia wróciła z zakupów cała w nerwach. Okazuje się, że została okradziona i już chce dzwonić po fachowca by zmienić zamki w drzwiach i na policje. Mieszko jest głodny i proponuje jej, że gdy będzie robić obiad on przyjrzy się bliżej całej sprawie.
,,Zagadka skradzionych kluczy" to pełna humoru historia o chłopcu, który chce być hodowcą pomidorów, a przy okazji lubi bawić się w detektywa.
Książeczka jest idealną lekturą dla początkujących czytelników. Duże litery, łatwy tekst i ciekawa opowieść sprawia, że nie jedno dziecko polubi Mieszka. Zawarte w niej ilustracje na pewno pobudzają wyobraźnię, a historia w niej zawarta rozwija słownictwo. Dzieci dowiedzą się z niej co to jest hipoteza i przesłanki. A ponieważ nasz bohater chce być hodowcą pomidorów do dodatkowo dzieci dowiedzą się jak zabrać się za taką hodowlę.
"Zagadka skradzionych kluczy" to pierwszy tom serii ,,Mieszko Detektyw". W każdym kolejnym tomie chłopiec będzie bliżej przyglądał się wybranej przez siebie profesji. A ma ich trochę w swoim notatniku. Wszystko jednak wskazuje, ze najbliżej mu do rodzinnego detektywa.
Już nie możemy doczekać się jego kolejnej zagadki do rozwiązania.