W XXI wieku przesiąkniętym korporacjami, kiedy kapitalizm pokazuje swoje prawdziwe, często nie dostrzegane, paskudne oblicze, utrwaliło się w społeczeństwie takie powiedzenie: jedyne co jest pewne w życiu, to zmiana. To nam się wpaja, tego nas się uczy: proces zmiany, zarządzanie zmianą, wdrażanie zmiany. Zmiany niejednokrotnie zachodzą tak szybko, że nawet ich nie zauważamy.
David Jeremiah w książce "Miej nadzieję" staje w kontrze do pewności zmiany i pisze, że jedyne co jest pewne dziś, to Bóg i Jego bezgraniczna miłość do nas.
Publikacja analizuje siedem sytuacji, które dotykając współczesnego człowieka sprawiają mu ogromną trudność. Są często wyzwaniem nie do pokonania. Tymczasem każda z nich, poparta konkretnymi przykładami z życia zwykłych ludzi, mająca swoje odzwierciedlenie w wydarzeniach biblijnych, jest okazją do przeżycia Bożej interwencji w naszym życiu. Jeremiach pokazuje jak, i przede wszystkim dlaczego, mieć nadzieję w czasie kryzysu finansowego czy w obliczu poważnej choroby. Jak radzić sobie z porażką, jak przeżyć stratę, czy przejść przez życiową burzę.
Kiedyś, gdzieś widziałem kubek z takim cytatem: "Nie mów Bogu, że masz wielki problem. Powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga." - właśnie o tym jest ta książka.
Polecam ją każdemu, a zwłaszcza tym z Was, którzy niosą na swoich barkach odpowiedzialność - za rodzinę, dzieci, siebie czy firmę.
"W Tobie Panie zaufałem-nie zawstydzę się na wieki!"
Wydawnictwo: Promic
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Kategoria: Duchowość, religia
Tłumaczenie: Agnieszka Kasprzyk