MIEJ MNIEJ. Jak żyć prosto i szczęśliwie?

Co robić, gdy od nadmiaru głowa (jednak) boli?

Żyjemy w czasach turbokapitalizmu, który wmawia nam, że "więcej" oznacza "lepiej". Od dziecka wychowywani w kulturze kolekcjonowania, wyobrażamy sobie, że kiedy zdobędziemy to czy tamto, wreszcie będziemy szczęśliwi. Staramy się więc ze wszystkich sił, sięgamy tej upragnionej gwiazdy i... w naszym poczuciu szczęścia nic się na dłuższą metę nie zmienia. Nigdy bowiem nie mamy wystarczająco dużo i nie jesteśmy wystarczająco dobrzy, by spełnić własne oczekiwania.

To błędne koło!

W pewnym momencie zdajemy sobie sprawę, że "mieć" i "być" to nie są synonimy. Często posiadanie wręcz przeszkadza w pełnym przeżywaniu czasu, jakim dysponujemy. Tylko co można z tym zrobić? Zawrócić ze ścieżki z wielkim napisem "więcej" i nauczyć się MIEĆ MNIEJ. Jak autorka tej książki, która za jej pośrednictwem dzieli się sprawdzonymi w praktyce sposobami na to, jak uwolnić się od żądzy posiadania, by ŻYĆ PROSTO. I wreszcie SZCZĘŚLIWIE.

"Mniej" stało się moim lekiem, moją terapią i antidotum na ciągłe poczucie lęku i dążenia do nieosiągalnej doskonałości. A przy okazji "mniej" pokazało mi, że dopiero kiedy odpuszczę i będę żyła w absolutnej zgodzie ze sobą, zacznę naprawdę żyć.

ze wstępu

Informacje dodatkowe o MIEJ MNIEJ. Jak żyć prosto i szczęśliwie?:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: 2023-09-01
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę MIEJ MNIEJ. Jak żyć prosto i szczęśliwie?

MIEJ MNIEJ. Jak żyć prosto i szczęśliwie? - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna_M
Justyna_M
Przeczytane:2023-11-05, Ocena: 6, Przeczytałem,

Książka “Miej mniej. Jak żyć prosto i szczęśliwie?” trafiła w moje ręce w idealnym momencie. To dla mnie totalny hit! Mniejsza ilość rzeczy to mniejszy bałagan, a sam ten argument do mnie trafia. Więcej wolnych chwil od sprzątania pozwoli na cieszenie się przyjemnościami, które nic nie kosztują. W kulturze nadmiaru minimalizm jest jednak ogromnym wyzwaniem, pędzimy za nowymi trendami, a już to jest ciężko zaprzestać.

Jeśli macie ochotę na zmiany to skorzystajcie z fantastycznych treści autorki w postaci:
✔wskazówek i ćwiczeń do wypełnienia, miejsc na notatki z postępów uporządkowania swojej przestrzeni i pomysłów na wprowadzenie u siebie uważności
✔życiowych przykładów innych
✔15 najważniejszych zasad i prawd, które pomogą w “Chcieć mniej”
✔teoretycznej wiedzy o sposobach Dominique Loreau, Leo Babauta i Marie Kondo
✔pomocnych list i pytań, aby być zmotywowanym do zmian i pomocy, jak to zrobić i od czego zacząć
✔przykładowych wersji declutteringu z podziałem na pokoje
✔pomysłów, jak przeprowadzić życiowe zmiany i pytań wzbudzających wiele refleksji na temat swojego życia
✔miejsc do zanotowania swoich pomysłów i … wiele więcej.

Przejrzyste i estetyczne wydanie na pewno zachęci Was do przyjrzenia się swojemu otoczeniu, a autorka przystępnie kieruje swoje spostrzeżenia do swoich czytelników. To niesamowita lektura, do której będę wielokrotnie wracać.

Autorka napisała krótki poradnik o tym jak mieć mniej, a mimo wszystko być szczęśliwym człowiekiem. Zapewne i ty masz w swoim domu czy mieszkaniu mnóstwo rzeczy, które tak naprawdę nie są ci do niczego potrzebne, prawda? Właśnie ta książka będzie dla ciebie idealna!

Minimalizm zaczyna się już patrząc na okładkę i na ilość stron. Przechodząc dalej - autorka próbuje wytłumaczyć nam, że czym mniej tym lepiej. Zachęca do zrobienia porządków nie tylko na półkach, w szafach czy dokumentach ale i także w mediach społecznościowych - przecież mamy wiele osób na Facebook, z którymi nie utrzymujemy kontaktów, a wciąż oni tkwią jako nasi znajomi, prawda? "Miej mniej. Jak żyć prosto i szczęśliwie?" to książka, poradnik z wieloma przykładami i wskazówkami.

Czy faktycznie kolejny kubek, książka, czy bluzka czynią nas szczęśliwych? A może to tylko chwilowa zachcianka? Właśnie to próbuje nam wyjaśnić autorka książki. Lubimy otaczać się bibelotami, 'oczy nam się świecą', gdy widzimy różne nowości w sklepach, ale zapewne tak naprawdę nie są one nam potrzebne. My zwyczajnie lubimy zakupy, prawda?

Polecam książkę każdej osobie, która chce zmienić swoje życie i zauważyć co tak naprawdę jest ważne w nim.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;