Referaty ujęte w książce obejmują niełatwy okres w stosunkach między Czechami, Polakami i Słowakami. Półwiecze zawarte między jesienią 1938 a jesienią 1989 roku było dla wszystkich trzech narodów czasem, kiedy znalazły się one pod ciśnieniem dwu zbrodniczych totalitaryzmów - nazistowskiego i komunistycznego. Mimo wspólnego zagrożenia przez długi czas wzajemna niechęć, a momentami także wrogość, górowała nad chęcią współpracy. Uwidoczniło się to szczególnie w trakcie II wojny światowej, kiedy to pamięć o nieodległej przeszłości udaremniła piękną ideę konfederacji.

Informacje dodatkowe o Między przymusową przyjaźnią a prawdziwą solidarnością. Czesi - Polacy - Słowacy 1938/39-1945-1989 cz. 1:

Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-60464-36-6

Kup książkę Między przymusową przyjaźnią a prawdziwą solidarnością. Czesi - Polacy - Słowacy 1938/39-1945-1989 cz. 1

Między przymusową przyjaźnią a prawdziwą solidarnością. Czesi - Polacy - Słowacy 1938/39-1945-1989 cz. 1 - opinie o książce

Z tej szczególnej okazji najlepsze życzenia
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Z tej szczególnej okazji najlepsze życzenia

Czego zawsze człowiek najbardziej potrzebuje, gdy chce złożyć życzenia? Właściwych słów!!! Dlatego już nie trzeba drapać się po głowie w poszukiwaniu tekstu...

Historia świata
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Historia świata

"Historia świata" przedstawia dzieje życia człowieka w ciągu ostatniego tysiąclecia oraz przybliża zmiany, jakie dokonały się w tym okresie. Jest...