Referaty ujęte w książce obejmują niełatwy okres w stosunkach między Czechami, Polakami i Słowakami. Półwiecze zawarte między jesienią 1938 a jesienią 1989 roku było dla wszystkich trzech narodów czasem, kiedy znalazły się one pod ciśnieniem dwu zbrodniczych totalitaryzmów - nazistowskiego i komunistycznego. Mimo wspólnego zagrożenia przez długi czas wzajemna niechęć, a momentami także wrogość, górowała nad chęcią współpracy. Uwidoczniło się to szczególnie w trakcie II wojny światowej, kiedy to pamięć o nieodległej przeszłości udaremniła piękną ideę konfederacji.

Informacje dodatkowe o Między przymusową przyjaźnią a prawdziwą solidarnością. Czesi - Polacy - Słowacy 1938/39-1945-1989 cz. 1:

Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-60464-36-6

Kup książkę Między przymusową przyjaźnią a prawdziwą solidarnością. Czesi - Polacy - Słowacy 1938/39-1945-1989 cz. 1

Między przymusową przyjaźnią a prawdziwą solidarnością. Czesi - Polacy - Słowacy 1938/39-1945-1989 cz. 1 - opinie o książce

Zwierzęta + magnesy
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Zwierzęta + magnesy

Rozpoznawanie zwierząt stanie się łatwe dzięki tej książeczce z magnesami. Dzieci będą się świetnie bawić, odnajdując odpowiednie słowa i obrazki i dopasowując...

Umbria. Mapa samochodowa
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Umbria. Mapa samochodowa

Aktualna i szczegółowa mapa samochodowa w bardzo praktycznej skali 1:300 000 (1 cm=3 km) - zawiera dodatkowo trasy widokowe i miejsca godne uwagi, mapę...