Między nami samicami. O kobietach, mężczyznach i życiu

Irena A. Stanisławska, dziennikarka, zadaje trudne pytania o stereotypy dotyczące kobiet i dziewczynek. Aleksandra Piotrowska, doktor psychologii, i Dorota Sumińska, lekarz weterynarii i psycholog zwierzęcy - odpowiadają. Niezwykle ciekawa rozmowa, która obala niejeden mit. Ważny głos w dyskusji na temat roli kobiet w domu, pracy, społeczeństwie.

W poważnej niepoważnej rozmowie autorki szczerze i bez wybielania swojej płci rozprawiają się ze stereotypami dotyczącymi kobiet oraz z sądami, które niejednokrotnie kobiety same głoszą i wzmacniają. Mówią . o stereotypie ,,miłej i ładnej dziewczynki" i jego wpływie na dorosłe życie, o wartościowaniu swojego życia poprzez związek z mężczyzną, rozprawiają się z mitami związanymi z instynktem macierzyńskim oraz o byciu ,,niezastąpioną i samowystarczalną". Pytają też o kobiecą solidarność - jest czy jej nie ma? Te tematy i wiele innych w rozmowie tylko między kobietami.

Informacje dodatkowe o Między nami samicami. O kobietach, mężczyznach i życiu:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2018-05-23
Kategoria: Psychologia

Kup książkę Między nami samicami. O kobietach, mężczyznach i życiu

Między nami samicami. O kobietach, mężczyznach i życiu - opinie o książce

Avatar użytkownika - malwina10405
malwina10405
Przeczytane:2019-05-03, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2019, Mam,

Z początku nie podobał mi się styl prowadzenia narracji - w formie wywiadu, czy też raczej rozmowy między autorkami. W miare czytania się jednak przyzwyczaiłam. Książkę (jak już się przyzwyczaiłam) czytało się dość dobrze, ciekawiła mnie tematyka w niej poruszana - typowo kobieca.

Avatar użytkownika - Olena
Olena