Miasto kotów. 10 niesamowitych opowieści o kotach

Tom 5 cyklu Yume

Kolejny tom z serii Yume poświęcony jest w całości opowiadaniom, których bohaterami są koty. O miejscu tego czworonoga w folklorze i literaturze japońskiej pisze co nieco we wstępie Adrianna Wosińska, a dziesięć wybranych utworów udowadnia, że japońscy literaci o kotach uwielbiają pisać, a czytelnicy czytać.

Dziesięć niesamowitych opowieści o kotach to przede wszystkim króciutkie, czasem kilkustronicowe, baśniowe historie, w których koty są pełnoprawnymi bohaterami o bardzo ludzkich cechach i charakterach. Fani Piekła w butelkach zapewne z radością poznają jeszcze jedno z opowiadań Kyūsaku Yumeno, a miłośnicy Murakamiego mają okazję poznać tytułowe Miasto kotów – poetyckie opowiadanie Sakutarō Hagiwary, do którego nawiązania znajdziemy między innymi w Kafce nad morzem. Murakami zresztą podkreślał w wywiadach, że to jeden z jego ulubionych tekstów i wielka inspiracja.

Miasto kotów. 10 niesamowitych opowieści o kotach pozwala fanom literatury japońskiej poznać w wielkim przelocie próbkę twórczości kilku nieznanych jeszcze autorów przełomu XIX i XX wieku, ale dla zagorzałych miłośników kotów może być naprawdę wyjątkową przygodą.

"Pewnego razu w pewnym miejscu żył sobie pewien kot. Nie był to zwyczajny kot, tylko taki z Baśniowej Krainy, gdzie zwierzęta te mają zupełnie inne umaszczenie. Jego nos był zatem fioletowy, oczy miał koloru indygo, uszy bladoniebieskie, przednie łapy zielone, tylnie pomarańczowe, resztę ciała żołtą, a ogon czerowny."

Autorzy zbioru:

Kenji Miyazawa („Żbik i żołędzie”),
Kōichirō Miyahara („Opowieść o Tęczowym Kocie”),
Mimei Ogawa („Staruszka i czarny kot”),
Kyūsaku Yumeno („Kotka złodziejka”),
Kōtarō Tanaka („Koci taniec”, „Grób prawego kota”),
Fuboku Kozakai („Kotka i Muramasa”),
Jūza Unno („Przezroczysty kot”)
Sakutarō Hagiwara („Czarny kot pani Warson”, „Miasto kotów”).

Informacje dodatkowe o Miasto kotów. 10 niesamowitych opowieści o kotach:

Wydawnictwo: Kirin
Data wydania: 2022-02-02
Kategoria: Opowiadania
Język oryginału: japoński
Tłumaczenie: Michał Chodkowski

Kup książkę Miasto kotów. 10 niesamowitych opowieści o kotach

Miasto kotów. 10 niesamowitych opowieści o kotach - opinie o książce

Moja opinia o tej książce może być nieadkwatna, ponieważ nie jestem entuzjastką baśni. W tej książce znajduje się dziesięć opowieści, które łączą koty. Wszystkie są proste, żeby nie powiedzieć, że uproszczone, jedne ciekawsze, inne mniej. Koty w tych opowieściach bywają postaciami magicznymi. Czy mi się podobało? Tak sobie. Opowieści były trochę nudne i trochę wydumane. To literatura zupełnie nie dla mnie.

Avatar użytkownika - silwana
silwana