Miasteczko Palokaski. Tom 3. Venla

Wyobraź sobie, że dowiadujesz się, o tym, że twój chłopak był mordercą. Wyobraź sobie, że zabił nie tylko najbardziej lubianą dziewczynę na twoim osiedlu, ale także wnuka twojego przyjaciela. Miia, była policjantka i psycholog szkolnym już wie, że te zabójstwa mają jakiś związek z nią samą i z jej siostrą Venlą.

Mrożące krew w żyłach zakończenie trylogii Palokaski! Już się boicie?

Informacje dodatkowe o Miasteczko Palokaski. Tom 3. Venla:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2016-01-21

Kup książkę Miasteczko Palokaski. Tom 3. Venla

Miasteczko Palokaski. Tom 3. Venla - opinie o książce

Avatar użytkownika - dayna15
dayna15
Przeczytane:2017-02-07, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Świetne zakończenie fińskiej trylogii, choć nieco frustrujące. Książka cieniutka, zaledwie 200 stron, które czyta się w ekspresowym tempie, ale dostarcza wielu emocji. Zamiast domknięcia wszystkich wątków, mnożą mi się w głowie kolejne pytania. Wciąż próbuję sobie to jakoś logicznie poukładać, ale czegoś mi brakuje. Może ktoś z czytelników to wyłapie: jakim cudem DNA Mii i Tiiny Ojantaus wykazywało pokrewieństwo? W sumie chyba to nie zostało wyjaśnione... W trzecim tomie podejrzany właściwie był już każdy i co chwila miałam inną teorię. Podobały mi się wstawki z przeszłości wyjaśniające, co stało się z zaginioną Venlą. Nastoletnia dziewczyna w ciąży, uciekająca do korespondencyjnego znajomego z Włoch, z którym później wychowuje dziecko, po czym oddaje komórki jajowe i ginie w wypadku samochodowym spowodowanym przez pijanego męża. A jej syn po latach przyjeżdża do Finlandii poznać swoją rodzinę, bo właśnie DNA Tiiny wskazało na to, że jest rodziną zmarłej Venli (DNA Mii znaleziono przy zwłokach Tiiny i było podobne). To jest coś, przez co teraz nie będę mogła się skupić na kolejnej książce. Już nawet poczciwego Kornhonena podejrzewałam o udział w sprawie. Miia w tej części wreszcie jakoś się ogarnia, pewnie śmierć toksycznego Anttiego wyzwoliła w niej normalność. I wreszcie uporządkowała swoje relacje z matką. Co do Nikkego to zastanawiam się skąd najmłodszy członek rodziny znał tak dobrze detektywa poszukującego Venli, a zarazem bezwzględnego mordercę. Trochę rozczarowało mnie płytkie wyjaśnienie sprawy Noory, która zaginęła na koniec drugiego tomu i brak motywu zabójstwa Tiiny Ojantaus. Szkoda, że to już koniec trylogii Miasteczko Palokaski - seria była bardzo wciągająca, utrzymana w północnych chłodnych klimatach i dająca wiele do myślenia. Jej prostota tylko wzmagała skomplikowanie sprawy, a mnogość wątków zapewniała dynamikę akcji. Trylogia obowiązkowa dla miłośników kryminałów. Niezbyt brutalna, za to pełna brudnych sekretów i tajemnic, które koniecznie trzeba odkryć.
Avatar użytkownika - danonk
danonk
Przeczytane:2016-12-04, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Ostatnia część zdecydowanie lepsza od poprzedniej. Wyjaśnia się wiele wątków całkiem zgrabnie, choć czasami dość łopatologicznie.
Avatar użytkownika - SteveS
SteveS
Przeczytane:2016-03-17, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,
Jak to mam w zwyczaju, cykl zaczęłam od ostatniej książki. Nieznajomość poprzednich części nie przeszkadzała mi bardzo, ale za to trzeci tom cyklu o miasteczku Palokaski wzmógł mój apetyt na poprzednie dwa tomy. Ciekawa powieść kryminalna, która całą serię spaja klamrą, wracając do pierwszego z zaginięć. Interesujący wątek kryminalny przeplata się z motywami obyczajowymi, które nie są jednak bardzo uciążliwe. Podejrzewam, że sukces tej książki wynika przede wszystkim z umiłowania i pasji jej nieznanych bliżej autorów - na pewno warto po nią sięgnąć, jeśli lubimy skomplikowane, ciągnące się latami intrygi. Pełna recenzja: http://dlalejdis.pl/artykuly/venla_recenzja
Avatar użytkownika - Margarita1980
Margarita1980