Miasta mają dusze

Opowieść o trudach miłości, traumie, wyborach, co do których słuszności nikt nie zna odpowiedzi. Opowieść o zwyczajnym, codziennym życiu muzułmanów. Wreszcie - historia głębokiej więzi człowieka z wielkim miastem. Jest to książka pełna emocji, przemyśleń i wyzwań życiowych, z którymi bohaterzy zmierzą się wspierani miłością swoich bliskich, bo przecież za każdym silnym człowiekiem stoi klan dobrze życzących mu ludzi.

Czy bohaterzy odnajdą prawdziwą miłość? Czy będą w stanie jeszcze komuś zaufać? Czy trauma bolesnych doświadczeń już na zawsze pozostawi niesmak do miejsc, w których bywają? Ostatecznie, czy miasto wybaczy im obwinianie go za kiepskie wybory życiowe i pokaże ponownie swoje piękno? Związek człowieka z miastem jest bowiem równie fascynujący i tajemniczy, jak relacje międzyludzkie.

Informacje dodatkowe o Miasta mają dusze:

Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2023-11-15
ISBN: 9788383519005

Kup książkę Miasta mają dusze

Miasta mają dusze - opinie o książce

Avatar użytkownika - AlicjaThiziri
AlicjaThiziri
Przeczytane:2024-05-01, Ocena: 6, Przeczytałam,

Cztery, przeplatające się niczym pędy dzikiego wina, historie młodych muzułmanów namalowane na płótnie gwarnego, pachnącego orientalnymi przyprawami Miasta.
Sadeemka, młoda utalentowana polska pisarka-emigrantka, kieruje reflektory na rozterki bohaterów próbujących poradzić sobie z całym wachlarzem emocji jakie ofiarowuje im miłość. Autorka oplata każdego z nich kolorową siatką uliczek Manchesteru utkaną ze smaków, zapachów i wrzawy.
Alia, Zainab, Zoya i Khalil stają się bardzo szybko naszymi przyjaciółmi, zabierają nas na obiad, na przechadzkę po pistacjowym parku, na targ i wyprawę w poszukiwaniu ślubnej sukni a nawet fundują wycieczkę do rodzinnego domu.
Jeśli spacerując po dzielnicach zamieszkałych przez emigrantów z Bliskiego Wschodu, niedyskretnie zaglądasz w półotwarte okna, z których roznoszą się dźwięki bębenków i zapach curry - ,,Miasta mają dusze" będzie dla Ciebie idealną lekturą.