Inne czasy, inna Baba Jaga!
Zwariowana sześcioletnia Mi, dziesięcioletni Albert z zespołem Aspergera oraz jedenastoletni Amelia i Kuba wyruszają na weekendowy biwak. Bez rodziców. Spodziewają się spania do południa, doskonałego Wi-Fi oraz nielimitowanego dostępu do telefonów i tabletów.
Trafiają na obóz przetrwania, ze spartańskimi warunkami, dyscypliną i... robalami. Jak to w lesie. Ciekawość budzą tajemnicze, olbrzymie ślady. A przedziwna chatka zastanawiająco coś przypomina...
Skierowany do młodszych czytelników cykl książek ,,Mi się podoba" to nie tylko spin-off bestsellerowej serii ,,Amelia i Kuba". To także błyskotliwa adaptacja znanej baśni oraz bardzo zabawna, ale i pouczająca lekcja o tym, żenadmiar cyfrowych wrażeń naprawdę szkodzi.
HUMOR I PRZYGODY W KSIĄŻKACH RAFAŁA KOSIKA SPRAWIAJĄ, ŻE DZIECIAKI CZYTAJĄ!*
* Dwa miliony sprzedanych książek!
Wydawnictwo: powergraph
Data wydania: 2024-11-29
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Czy wyjazd na obóz, by uciec przed wizytą wymagającej krewnej to dobre rozwiązanie? A gdyby tak przeżyć przygodę rodem z baśni?
Rafał Kosik, autor znanej serii "Felix, Net i Nika" oraz "Amelia i Kuba" w swej najnowszej powieści, kierowanej do młodych czytelników, po raz kolejny łączy świat rzeczywisty ze światem science fiction.
W książce "Cyberbaba i hopchatka" z cyklu "Mi się podoba" spotkamy sześcioletnią, dziesięcioletniego Alberta z zespołem Aspergera oraz nastoletnich (a konkretnie jedenastolatków) Amelię i Kubę, czyli czwórkę przyjaciół, zamieszkujących warszawskie osiedle. Do rodziny Rytlów, czyli do Mi, Kuby oraz ich rodziców, ma wkrótce przyjechać nie specjalnie wyczekiwany gość - Jolanta - ta ciotka, przy której trzeba się zachować nienagannie.
Kuba, by uniknąć spotkania z ciotką, wpada na pomysł, by całą ekipą wyjechać na weekendowy biwak, bez rodziców, z dala od miasta. Marzą, by spać do woli i korzystać bez limitów z dobrodziejstw techniki: telefonów, tabletów czy konsol.
Po niemałych zawirowaniach, dzieci uzbrojone w bransolety z lokalizatorami, wyruszyły na biwak.
Nie miały pojęcia, że to początek nie lada kłopotów.
Obóz przetrwania, kiepskie warunki, a nader wszystko żelazna dyscyplina to dla czwórki przyjaciół zbyt wiele. Czy odnaleziona wśród głuszy, niepozorna chatka, da im schronienie i pozwoli przetrwać ten weekend?
Czy spotkanie z ekscentryczną właścicielką owej chatki wyjdzie dzieciom na dobre?
Dlaczego po powrocie z biwaku Mi, Kuba, Amelia i Albert nawet nie myślą o tym, by sięgnąć po pady od konsoli?
Ta wypełniona po brzegi przygodą opowieść, poza wątkiem sensacyjnym, od którego trudno się oderwać, przekazuje młodym czytelnikom bardzo ważną lekcję, dotyczącą cyfrowego świata i korzystania z wszechobecnej i łatwo dostępnej elektroniki.
Dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym poznając perypetie bohaterów, szybko zrozumieją, że umiar należy zachowywać we wszystkim. I tak, jak w przypadku słodkości, od nadmiaru będzie bolał brzuch, tak konsekwencje nadmiernego spędzania czasu w cyberświecie mogą być znacznie poważniejsze.
Doskonała fabuła idzie w parze z rewelacyjną szatą graficzną.
Jeżeli szukacie ciekawej powieści z baśniowym wątkiem w odsłonie rodem z XXI wieku, to ta historia jest w sam raz dla Was. Zachwyciło mnie to, jak autor zwinnie połączył współczesność z baśnią, choć starą, to jednak ponadczasową.
Polecam serdecznie! Czytajcie i bawcie się przy tym wyśmienicie!
Jak na razie ostatni tom przygód Felixa, Neta i Niki, chociaż wiadomo, że w bieżącym roku (2009) pojawi się kolejna, 6 część. Książka opisuje losy...
Milion złotych do wydania w jeden dzień? Do tego tylko na siebie? Brzmi super, ale to wcale nie jest takie proste. Ani przyjemne, jak się okazuje. Jak...
Ocena: 6, Chcę przeczytać,
Nowy Rok to nowe propozycje książek dla młodzieży. Spośród wielu wydanych w ostatnim czasie tytułów na szczególną uwagę zasługuje „Cyberbaba i hopchatka” autorstwa Rafała Kosika, która ukazała się w ofercie Wydawnictwa Powergraph.
Kosika znają chyba wszyscy zainteresowani literaturą. Ten polski pisarz, tworzący w gatunku science ficition, założyciel Wydawnictwa Powergraph, wielokrotnie nagradzany za fenomenalne powieści, które przebojem zdobywają serca młodszych i starszych czytelników, tym razem ma do zaoferowania świetną opowieść dla dzieci i młodzieży, która śmiało może rywalizować z moją ulubioną serią książek jego autorstwa o przygodach Felixa, Neta i Niki.
Amelia i Kuba, Mi i Albert to czworo młodych i rezolutnych bohaterów, którzy postanawiają wyruszyć na leśny obóz z oferty biura podróży Czarny Kot, by wyrwać się spod opieki rodziców, uniknąć ciotkokalipsy i przeżyć prawdziwą przygodę. Problem w tym, że już od samego początku, nie wszystko układa się po ich myśli. A prawdziwe apogeum ma dopiero nastąpić, gdy pewnego dnia podczas biwaku, przyjaciele zabłądzą w gęstym lesie i trafią do chatki pełnej elektroniki, która wydaje się rajem, a może zamienić się w prawdziwe piekło.
Zarówno mnie, jak i mojemu małemu czytelnikowi mocno przypadła do gustu ta współczesna interpretacja opowieści o Babie Jadze w wydaniu Rafała Kosika. Cyberbaba zdecydowanie skradła moje serce i śmiało mogę stwierdzić, że idealnie pasuje do Naszych czasów. Ogromne brawa za różnorodność w kreacji małych bohaterów, za poruszenie kwestii zespołu Aspergera, alergii i różnych lęków, charakterystycznych dla wieku dziecięcego. A, i jeszcze za przesłanie, które udowadnia małym czytelnikom, że nie samą elektroniką żyje człowiek, ale też przyjaźnią, współpracą i nieskończonymi pokładami kreatywności.
Jeśli szukacie dla swoich pociech książki napisanej ich językiem, osadzonej we współczesnych realiach, a jednak zbliżonej konwencją do znanych Nam z dzieciństwa bajek, to „Cyberbaba i hopchatka” będzie strzałem w dziesiątkę.
Wiek: 6-9 lat (starszym też przypadnie do gustu)