Metamorfozy Imperium Rosyjskiego 1721-1921. Geopolityka, ody i narody

Rosja przeciwko Polsce, Europie, światu

Książka, dzięki której łatwiej zrozumieć współczesną Rosję

Idea Trzeciego Rzymu, ukrócenie polskiej anarchii, poskromienie tyrana Napoleona, panslawizm, walka cywilizacji, imperium a nacjonalizm, bolszewicka utopia, heart-land i modny do dziś euroazjanizm. Fascynująca panorama kilkuset lat rozwoju rosyjskiej myśli politycznej daje jedyną w swoim rodzaju możliwość spojrzenia na świat z perspektywy Moskwy.

Sięgając do rosyjskiej historii, literatury, filozofii i sztuki, wybitny znawca Imperium, profesor Andrzej Nowak, kreśli niezwykłą, erudycyjną syntezę myśli geopolitycznej naszego potężnego sąsiada. Poznanie rosyjskiego punktu widzenia, nawet jeśli bardzo głęboko się z nim nie zgadzamy, jest kluczem do zrozumienia wyzwań stojących przed Polską.

Szczególnie inspirujące jest obserwowanie, jak mocno przez wieki na rosyjskie myślenie wpływała ,,sprawa polska". Dlaczego warto zestawić losy Rzeczpospolitej i Krymu? Jak ,,połykano i rozrzedzano" w ogromnym imperialnym organizmie ,,polską truciznę"? Dlaczego ,,Judasze Słowiańszczyzny" nie zasługiwali na żadną litość?

Andrzej Nowak (ur. 1960) - historyk, sowietolog, kierownik Zakładu Historii Europy Wschodniej na UJ, profesor zwyczajny w Instytucie Historii PAN. Wykładał historię Polski i Rosji na wielu zagranicznych uniwersytetach, m.in. na Harvardzie, Cambridge, Columbia University. Jako ekspert od polityki wschodniej wielokrotnie występował w telewizji. Autor kilkudziesięciu książek, dwukrotny laureat Nagrody Klio (w 1995 r. za Jak rozbić rosyjskie imperium i w 2001 r. za Polska i ,,trzy" Rosje. Studium polityki wschodniej Józefa Piłsudskiego (do kwietnia 1920 roku)), trzykrotny - Nagrody Rektora UJ za wybitne osiągnięcia naukowe (2009, 2010, 2011), oraz m.in. laureat Nagrody im. Jerzego Giedroycia.

Informacje dodatkowe o Metamorfozy Imperium Rosyjskiego 1721-1921. Geopolityka, ody i narody:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2018-09-19
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Metamorfozy Imperium Rosyjskiego 1721-1921. Geopolityka, ody i narody

Metamorfozy Imperium Rosyjskiego 1721-1921. Geopolityka, ody i narody - opinie o książce

Andrzej Nowak0
Okładka ksiązki - Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków

Co uczynić z tą Rosją i Rosjanami? Jak Polak powinien postrzegać imperium zamieszkałe, jak chcą jedni, przez naszych braci, a zdaniem innych – przez...

Dzieje Polski. Tom 6. Potop i ogień 1632-1673
Andrzej Nowak 0
Okładka ksiązki - Dzieje Polski. Tom 6. Potop i ogień 1632-1673

Oj, działo się, działo! Kolejny tom „Dziejów Polski” prof. Andrzeja Nowaka obejmuje krótszy okres czasu. Ale biorąc pod uwagę natłok ważnych...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska