Mechaniczna pomarańcza

Miasto nie może sobie poradzić z bandami mordujących i gwałcących wyrostków. Pełna makabra zaczyna się, gdy sąd i policja biorą stronę bandytów, zapewniając im bezkarność. Na podstawie książki Stanley Kubrick nakręcił film, który tak jak książka doczekał się miana kultowego. Anthony Burgess stworzył dla tej powieści osobny język. Przekład Roberta Stillera to nie tylko brawurowy popis wynalazczości językowej. To coś przerażająco realnego: istnieje szansa, że takim językiem Polacy będą rzeczywiście mówić. Nie to jest w "Mechanicznej pomarańczy" najokropniejsze, co jej bohaterowie wyczyniają, lecz to, co się przy tym dzieje w ich tylko pozornie ludzkiej świadomości.

Informacje dodatkowe o Mechaniczna pomarańcza:

Wydawnictwo: vis-a-vis Etiuda
Data wydania: 2006-02-08
ISBN: 978-83-89640-72-7

Kup książkę Mechaniczna pomarańcza

Mechaniczna pomarańcza - opinie o książce

Avatar użytkownika - mymoonlight
mymoonlight
Przeczytane:2017-04-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2017, Mam,
Szczerze? Początkowo, stworzona na potrzeby książki nowomowa sprawiała mi fizyczny ból, po przeczytaniu 3-4 stron pękała mi głowa a ich przebrnięcie trwało o wiele dłużej niż normalnie. Ale warto było początkowo pocierpieć dla takiej lektury! Przerażające wizje tego, co dzieje się w głowie zepsutego 15-latka przyprawiały o ciarki a właśnie język nadawał wszystkiemu niesamowitej autentyczności, jakby to była autobiografia dzikiego nastolatka o przerośniętym ego, o ujemnym poczuciu moralności. Książka na szczęście wspomina także, że bohater musiał ponieść konsekwencje swoich działań i zrobiła to tak horror szoł! Serdecznie polecam każdemu dodając do kanonu klasyków, które znać trzeba!
Avatar użytkownika - jukka82
jukka82
Przeczytane:2015-12-25, Ocena: 6, Przeczytałam,
Trudno ocenić "Mechaniczną pomarańczę". Trzeba ją po prostu przeczytać. Lekturę tej powieści porównałabym do zetknięcia się z Ulisessem.
"Mechaniczna pomarańcza" nie jest książką łatwą. Opowiada o trudnym, rozchwianym świecie, prawdopodobnie przyszłości, choć może tylko alternatywnej rzeczywistości, który poznajemy przez pryzmat przeżyć nastolatka. Nie jest to zbyt cukierkowa wizja, a im dłużej o tym myślę, tym bardziej się przekonuje, że jest w niej dużo podobieństwa do naszego życia. Trudność polega również na stylu w jakim autor pisze, ponieważ spisuje myśli głównego bohatera, a one są w młodzieżowym slangu, niezbyt zrozumiałym dla przeciętnego dorosłego. Jednak bardzo zachęcam do jej przeczytania, gdyż jest świetnym treningiem czytania ze zrozumieniem, oraz otwartości umysłu. Zostaje w niej przeprowadzone wiele eksperymentów myślowych, na temat moralności i etyki, niekoniecznie takich z którymi byśmy się zgadzali. Bardzo dobra książka.

“Oczeń horror szoł kniga” napisana hybrydą potocznego języka angielskiego z zapożyczeniami rosyjskimi. Lecz nie eksperyment językowy jest tu najważniejszy, a dramat jednostki. Jednostki zagubionej, złej i czyniącej zło. Jednostki, którą spotyka odhumanizowana kara. Alex traci status jednostki ludzkiej, przez odebranie mu możności wyboru. “Skazany jesteś na postępowanie według stereotypu, jaki akceptuje zbiorowość, jakby taka maszynka zdolna wyłącznie do czynienia dobra”.

“Człowiek niezdolny wybierać to już nie człowiek”.

Avatar użytkownika - Gordian
Gordian
Przeczytane:2018-05-10, Ocena: 2, Przeczytałem, Mam,

Zastanawialiście się kiedyś co sprawia, że daną książkę możemy nazwać "klasykiem"? Czy taki umowny klasyk musi mieć dobrą fabułę, czy raczej piękny język? A może na takie miano zasługuje pozycja niosąca jakieś przesłanie, albo zmieniająca nasz styl myślenia? Ta opowieść nie posiada żadnego z wymienionych atutów, a mimo to przedarła się do popkultury i świadomości szerokiego grona odbiorców. Przedstawiam wam Mechaniczną pomarańczę - ikonę, ale czy klasykę?

więcej: https://gesiepioroo.blogspot.com/2018/05/mechaniczna-pomarancza-klasyk-czy-nie.html

Avatar użytkownika - Twiggy
Twiggy
Przeczytane:2016-07-27, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2019,

Książka, do której wracam i wracać będę

Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2023-02-26, Ocena: 4, Przeczytałam, 2023, E-booki, Literatura piękna,
Avatar użytkownika - Aneta2944
Aneta2944
Przeczytane:2018-08-15, Ocena: 3, Przeczytałam, 12 książek 2018,
Symfonia napoleońska
Anthony Burgess0
Okładka ksiązki - Symfonia napoleońska

Anthony Burgess - autor "Mechanicznej pomarańczy" w zupełnie nowym wcieleniu. W "Symfonii Napoleońskiej" okazuje się być wybitnym znwacą...

Doktorze, lecz się sam
Anthony Burgess0
Okładka ksiązki - Doktorze, lecz się sam

Bohater powieści, w penym sensie alter ego pisarza, trafia nieoczekiwanie w egzotyczne dlań środowisko londyńskich lumpów, prostytutek, drobnych oszustów...

Rok szarańczy
Terry Hayes