Książka "Maya 2. Animacja postaci" opisuje zaawansowane cechy Mayi. Pozwala na nauczenie się krok po kroku technik, które umożliwią odkrycie przytłaczającej potęgi programu i tworzenie rozmaitych, realistycznie wyglądających i potrafiących się porozumiewać postaci oraz poruszających się stworów. Dla ułatwienia na początku książki opisano szczegółowy proces projektowania scenariusza, co pozwoli na bardziej efektywne tworzenie fabuły i określenie funkcji bohaterów. Całość została przygotowana przez prawdziwych fanatyków i specjalistów pracujących na co dzień z Mayą.
Jest to pierwsza książka o Mayi, która zawiera wiedzę na temat: modelowania postaci pod kątem animacji animowania postaci i ujęć kluczowych animacji twarzy oświetlenia, ustawiania kamery i renderowania programowania w języku MEL modelowania dłoni, dwunożnych i czworonożnych postaci dodawania detali do gotowych modeli pisania scenariuszy projektowania bohaterów przygotowywania pomysłów na fabułę dodatków i innych produktów współpracujących z Mayą Życzymy wielu udanych animacji!
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2001-01-18