Codzienny wszechświat pełen czułości i zabawy w nowej serii bestsellerowych autorek Astrid Desbordes i Pauline Martin.
Pierwsza lekcja jazdy na nartach! Ale Max szybko się zniechęca i traci zapał. Tata uczy go małego magicznego słowa: ,,jeszcze". Zamiast mówić: ,,Nie umiem tego zrobić", Max stosuje nową technikę i mówi: ,,Jeszcze nie umiem tego zrobić". Ginger też ją wypróbuje!
Książka rozwijająca pewność siebie i wiarę we własne możliwości.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2024-01-10
Tytuł oryginału: Max et Lapin : Les petites victoires
Nauka nowych rzeczy nie zawsze jest łatwa, zwłaszcza dla dzieci.
Wiem coś o tym, przerabiamy to stale ze starszym synem. Gdy tylko coś mu nie wyjdzie za pierwszym razem rzuca naukę, marudzi, że nie będzie tego robił bo nie umie. Nowości są dla niego bardzo trudne do zaakceptowania.
Takie właśnie trudności napotyka Max podczas nauki jazdy na nartach. Zrezygnowany opowiada o tym tacie a on przekazuje mu pewne magiczne słowo, które wszystko zmienia. Od tej pory Max wciąż je sobie powtarza i podejmuje kolejne próby aż w końcu opanowuje nową umiejętność.
Choć to bardzo krótka opowieść, to uczy dzieci, że już sam sposób myślenia może dużo zmienić i pomóc osiągnąć cel. Czasem wystarczy dodać jedno słowo, by nie stracić zapału i podejmować kolejne próby. To książka o wytrwałości i uwierzeniu we własne możliwości.
"Max i Królik" to seria książek dla maluchów, która porusza typowe dla nich zagadnienia i problemy, z jakimi mierzą się każdego dnia. Napisane zwięźle, z prostymi ilustracjami pomagają w zrozumieniu otaczającego świata.
To ciekawe i wspierające propozycje dla przedszkolaków i młodszych dzieci.
Przeczytane:2024-01-06, Ocena: 5, Przeczytałam,
Kiedy coś nam się w życiu udaje czujemy radość i ekscytację. Jednak kiedy nam nie wychodzi jesteśmy źli i sfrustrowani.
Jak nauczyć się nie zrażać się do porażek? Jak dążyć do celu pomimo naszych niepowodzeń?
Max uczy się powstawać z upadków, chociaż to wcale nie jest takie proste. Ale wie, że tylko wtedy odniesie sukces, kiedy się nie podda.
Ta niesamowita książka pomoże naszym dzieciom w nauce pewności siebie, wiary we własne możliwości i radzenia sobie z niepowodzeniami. Pokazuje też wsparcie, jakie dziecko dostaje od rodzica, co jest bardzo ważne.