Maud z Wyspy Księcia Edwarda

Miłośnicy rudowłosej Ani Shirley już jesienią 2008 będą mogli poznać prywatne życie osoby, która ją stworzyła. Mollie Gillen opisuje najciekawsze momenty w życiu Maud, często przywołuje fragmenty jej pamiętników, umiejętnie umiejscawia jej sylwetkę na tle społeczno-geograficznym Kanady z początku ubiegłego wieku. Dużą część książki poświęca się kolejnym powieściom Montgomery, co jest wielką zaletą książki: wielbiciele Ani z Zielonego Wzgórza, Emilki, Pat i innych bohaterek kanadyjskiej pisarki będą usatysfakcjonowani ilością ciekawostek, kulisów powstawania kolejnych powieści, a także dowiedzą się, co Montgomery myślała o swoich kreacjach. Ta bogato ilustrowana zdjęciami uznawana jest przez czytelników i krytyków twórczości autorki Ani z Zielonego Wzgórza za najsympatyczniejszą i najbardziej przystępną z obecnych na rynku biografii. Napisana jest lekko, językiem barwnym, odrobinę stylizowanym na język powieści Montgomery.

Informacje dodatkowe o Maud z Wyspy Księcia Edwarda:

Kup książkę Maud z Wyspy Księcia Edwarda

Maud z Wyspy Księcia Edwarda - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2014-06-19, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (253) książki w 2014, Dla dzieci, Mam,
Anię z Zielonego Wzgórza zna praktycznie każdy. Nawet jeśli nie czytał książki, to pewnie gdzieś o niej słyszał, bądź oglądał jedną z licznych adaptacji. Co natomiast wiemy o autorce książki oprócz tego, że jest Kanadyjką? Książka opisuje jej życie od najmłodszych lat, kiedy to została osierocona przez mamę. I jak się okazuje jest ona całkiem inna niż bohaterki jej książek (chociaż tak samo potrafiła marzyć). Jej silny charakter pozwolił przetrwać najtrudniejsze chwile. I chociaż sama nie uważała się za feministkę, miała zdecydowanie feministyczne przekonania. Znajduje się tu tyle odniesień do książek Montgomery, że polecam tę biografię czytać po zapoznaniu się przynajmniej z najważniejszymi. Bez tego straci pół uroku.
Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789