Matematyka z komputerem dla gimnazjum

Matematyka -- "królowa nauk" -- dla wielu ludzi jest nauką łatwą i sprawiającą przyjemność, a dla innych wiąże się z ogromnym wysiłkiem, wykonywaniem skomplikowanych obliczeń i koniecznością brania dodatkowych lekcji. Na szczęście do nauki matematyki można dziś wykorzystać komputer. Żmudne obliczenia, dotychczas wykonywane na papierze można zrzucić na arkusz kalkulacyjny Excel. Za pomocą komputera można też przygotować materiały pomocne podczas lekcji matematyki -- wykresy, algorytmy, modele brył i wiele innych. Aby jednak nauka z komputerem była skuteczna, potrzeba wielu wskazówek -- przykładów demonstrujących możliwości danego programu. Książka "Matematyka z komputerem dla gimnazjum" jest zbiorem takich właśnie przykładów. Zaprezentowano w niej kilkadziesiąt zadań, które są rozwiązane za pomocą arkusza kalkulacyjnego Excel. Przykłady te pochodzą z różnych działów matematyki z zakresu gimnazjum. Pod treścią każdego przykładu krótko opisany jest sposób rozwiązania, a następnie całe rozwiązanie zaprezentowane w punktach, można więc wykonywać poszczególne polecenia krok po kroku. Przekonaj się, że matematyka nie jest taka straszna, na jaką wygląda.

Informacje dodatkowe o Matematyka z komputerem dla gimnazjum:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: b.d
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 83-7361-577-6

Kup książkę Matematyka z komputerem dla gimnazjum

Matematyka z komputerem dla gimnazjum - opinie o książce