Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów przygotowujących się do egzaminu maturalnego z matematyki na poziomie rozszerzonym oraz tych, którzy zamierzają podjąć studia, gdzie przedmiotem wykładowym będzie matematyka.Książka składa się z dwóch części:I. Treści kształcenia � umożliwiające realizację programu nauczania: m.in. � bryły obrotowe, � funkcja potęgowa, � funkcja wykładnicza, � funkcja logarytmiczna, � rachunek prawdopodobieństwa.II. Powtórzenie wiadomości przed egzaminami � w 10 kategoriach tematycznych: � własności funkcji, � ciągi i szeregi, � funkcje liniowa i kwadratowa, � wielomiany i funkcje wymierne, � trygonometria, � geometria, � badanie funkcji, � rachunek prawdopodobieństwa, � statystyka, � funkcje wykładnicza i logarytmiczna.Zamieszczono tu 4 rodzaje zadań o różnych poziomach trudności, w tym:� zadania na rozgrzewkę � ze wskazaniem niezbędnych umiejętności matematycznych, � zadania rozwiązane � ukazujące krok po kroku dochodzenie do wyniku, � zadania z podpowiedzią � wskazujące sposób rozumowania i kolejne etapy rozwiązania, � test wielokrotnego wyboru � podobny do tych, jakie występują na egzaminach. Podręcznik umożliwia zdobycie i utrwalenie wiedzy matematycznej na poziomie, który daje przepustkę do dalszego kształcenia w różnych dziedzinach.
Informacje dodatkowe o Matematyka się liczy Cz.3 Kształcenie w zakresach podstawowym i rozszerzonym. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, liceum p:
Wydawnictwo: WSiP
Data wydania: b.d