Maszynka do świerkania

Jak działa świerkanie?

Istnieje szansa, że te absurdalne wytwory będą najsensowniejszą rzeczą, jaką przeczytacie w tym tygodniu, a może i miesiącu. Pojawiają się nawet głosy fachowców, którzy twierdzą, że ta prowizoryczna robota literacka wykonana jest tak porządnie, iż postoi kolejne sto lat. A wtedy włączą ją do kanonu lektur.

Gdy po raz pierwszy przeczytałem wiersz ,,Ucieczka z wesołego miasteczka", pomyślałem, że brzmi on tak, jakby dorosły mówił ustami dziecka. Że też można umieścić tyle obrazów, emocji i kolorów w jednym tekście!

Czesław Mozil

Śpiewa te teksty Czesław Mozil i śpiewam je od niedawna także sam. I muszę powiedzieć, że są świetnym materiałem scenicznym. Dlaczego? Bo operują specyficzną dramaturgią.

Michał Zabłocki

-----------------

Pachną wiatrem!

Dob Bylan

Jestem zaskoczony, że Polska prześcignęła Anglię w dziedzinie absurdu.

Levis Corall

Jedno jest pewne. To nie są wiersze dla dzieci. Dlatego dzieci tak je uwielbiają.

Wanna Hotomska

Sama bym tego lepiej nie napisała, ale gdybym miała taki czarodziejski czat, to Nobel by przyszedł na większym luziku.

Wiesława Szeborska

Wszyscy wiedzą, że od pewnego czasu czuję się słabo. A te wiersze podtrzymują mnie na duchu

Jerzy Pliszka

Rzecz w tym, że trudno mi to teraz w ogóle skomentować. Przy okazji chciałbym tylko powiedzieć, że jest dobrze.

Czesaw Miłoszewski

----------------------

Michał Zabłocki - tekściarz Grzegorza Turnaua, Czesława Mozila oraz wielu innych pieśniarek i pieśniarzy. Poeta. Szef krakowskiego oddziału Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Wraz z Czesławem Mozilem laureat Festiwalu w Opolu w 2024 roku jako twórca i współwykonawca piosenki Ławeczka.

Informacje dodatkowe o Maszynka do świerkania:

Wydawnictwo: Emocje
Data wydania: 2024-11-06
Kategoria: Muzyka, film

Tagi: muzyka Krytyka muzyczna Kompozytorzy i autorzy piosenek Partytury libretta i teksty piosenek

Kup książkę Maszynka do świerkania

Wiersze do kolorowania
Michał Zabłocki0
Okładka ksiązki - Wiersze do kolorowania

Te wiersze są krótkie, ale się nie rymują. Łatwo je przeczytać, lecz nie tak łatwo zrozumieć. Przygotujcie kredki, flamastry albo nawet farby. I...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;