Masza i Niedźwiedź. Nie budzić do wiosny

Późną jesienią Niedźwiedź szykuje się do zimowego snu. Aby zapewnić sobie spokój, wywiesza tabliczkę z napisem: „Nie budzić do wiosny”. Ten komunikat jednak nie jest do zaakceptowania przez Maszę, która koniecznie chce się pobawić ze swoim towarzyszem. Dziewczynka drażni pszczoły, demoluje chatkę i na wszelkie sposoby próbuje zwrócić na siebie uwagę. W końcu budzi Niedźwiedzia… Przeczytaj tę zabawną opowieść i poznaj szalone przygody Maszy i jej wyrozumiałego towarzysza!

Informacje dodatkowe o Masza i Niedźwiedź. Nie budzić do wiosny:

Masza i Niedźwiedź. Nie budzić do wiosny - opinie o książce

Avatar użytkownika - testolandia
testolandia
Przeczytane:2015-06-30, Ocena: 6, Przeczytałam, Synek czyta,
W lesie jesienią jest mnóstwo pracy. Zwierzęta przezornie robią zapasy na zimę i nikt nie ma czasu na zabawę z Maszą. Jakby tego było mało Niedźwiedź szykuje się do zimowego snu. Wywiesza nawet tabliczkę z napisem "Nie budzić do wiosny". Komunikat jest bardzo jasny i czytelny dla wszystkich ... oprócz Maszy. Nasz mała bohaterka za wszelką cenę próbuje zwrócić na siebie uwagę bohatera. Książka Nie budzić do wiosny wydana jest bardzo ładnie. Bajka jest w twardej oprawie. Żywe kolory i duże ilustracje na pewno spodobają się dzieciom. Ilustracje "żywcem" wzięte z telewizyjnej bajki zajmują 3/4 strony, a resztę stanowi tekst. Po raz kolejny wyśmienicie bawiliśmy się czytając o przygodach tego sympatycznego duetu. Nie budzić do wiosny to pełna humoru, wesoła, ciepła, a przede wszystkim wolna od przemocy historia.
Nadchodzi jesień, zwierzęta przygotowują się do zimy i dłuższego odpoczynku. Gromadzą zapasy, porządkują swoje domki. Również dobrze znany nam niedźwiedź przygotowuje się do snu. Przynosi do chatki ule z pszczołami, zabezpiecza dom przed wizytą nieproszonych gości, w końcu uklepuje poduszkę i oddaje się władaniu snu. W tym czasie do chatki zmierza Masza. Jak nietrudno się domyślić, mała psotnica pokrzyżuje niedźwiedziowi plany i nie pozwoli mu się wyspać! Masza i Niedźwiedź: Nie budzić do wiosny jest naszym kolejnym spotkaniem z tytułowymi bohaterami, obecnie już stałymi i codziennymi towarzyszami Milenki. Trudno mi zliczyć, ile razy dziennie odbywamy przygody z Maszą i Niedźwiedziem, sięgając po książeczki opisujące ich losy. Na szczęście skompletowałyśmy już kilka książeczek, mniejszych i większych, toteż przygody są różnorodne i szybko nam się nie nudzą. Ba! Milence one nie nudzą się nigdy, myślę, że bez wahania wskaże Maszę i Dośkę (z Kliniki dla pluszaków) jako swoje dwie przyjaciółki :) Najnowsza książeczka o psotnej dziewczynce i jej kudłatym druhu utrzymana jest w przytulnej i ciepłej tonacji jesiennej. Zwierzęta, z którymi Masza dokazuje, przygotowują się do zimowego odpoczynku. Na ich przykładzie możemy wytłumaczyć dziecku, że niektóre zwierzątka właśnie w ten sposób zimują i muszą się do tego odpowiednio przygotować. Historia, podobnie jak inne, których bohaterką jest Masza, posiada liczne aspekty hmorystyczne, jest sympatyczna i ciepła. Dla fanów rezolutnej dziewczynki - lektura obowiązkowa, dla tych, którzy jeszcze nie poznali potencjału bohaterki, doskonała okazja, by to nadrobić!
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;